Pihlanto Pekka 
Luottamusta tarvitaan ulkopolitiikan hoidossa

Julkaistu Helsingin Sanomissa 28.6.2003

Pääministerin eroon johtaneen Irak-vuodosta on julkisuudessa esitetty sellaisiakin näkemyksiä, että Paavo Lipposen ja George W. Bushin luottamuksellisen keskustelun julkisuuteen vuodattaminen olisi ollut ansiokas teko, koska kansa sai näin tietää, mitä sen selän takana puuhataan. 

Tälle käsitykselle on vaikea löytää perusteita. Ei ole sattuma, että tällaisia keskusteluja koskevat asiakirjat julistetaan luottamuksellisiksi ja vuotajaa uhkaa rangaistus. Kun valtioiden edustajat uskovat keskustelevansa luottamuksellisesti, keskustelujen sisällön on pysyttävä salassa. 

Ei ole suurtakaan merkitystä sillä, miten vakavaa tai harmitonta aihetta käsitellään. Keskusteluissa voidaan pohtia asioita vapaasti ja heittää alustavia koepalloja keskustelukumppanille. Tämä muistuttaa tavallista työpaikan kahvipöytäkeskustelua, jossa esitettyjä kantoja ei kannata ottaa täysin vakavina lopullisina mielipiteinä. 

Jos valtioiden ulkopoliittiset toimijat eivät voisi olla varmoja siitä, että keskustelujen sisältö pysyy salassa, yhteydenpidot muodostuisivat epäluulojen sävyttämiksi ja muodollisiksi sekä suhteellisen hyödyttömiksi. Diplomatia ei voi toimia ilman luottamusta. Siksi ulkopoliittinen tietovuoto on aina vakava, sillä se aiheuttaa vahinkoa osapuolten välisille suhteille. 

Samaan tapaan yleisemminkin valtion hallinnossa ja yritystoiminnassa valmistellaan usein asioita, joita ei voida heti saattaa kansalaisten tai osakkeenomistajien tietoon. Valtion budjettisalaisuus on eräs keino estää täysin keskeneräisten asioiden ennenaikainen käsittely julkisuudessa. 

Sitten kun asiat ovat kypsiä julkistettaviksi, esitetään huolellisesti hiotut tiedotteet, julkilausumat tai haastattelulausunnot, jotka sisältävät juuri sen, mitä tarkoitetaan kertoa. 

Pekka Pihlanto 
professori 
Turun kauppakorkeakoulu 

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20030630 (20030630) o o AJK kotisivu