Pihlanto Pekka 
Antoiko hallitus neuvotteluvaltit pois

Julkaistu Turun Sanomissa 7.9.2003

Hallitus ja oppositio ovat kiistelleet siitä, miten EU:n perustuslailliseen sopimukseen tulisi syksyn neuvotteluissa suhtautua. Hallitus on pelannut avoimin kortein ja ilmoittanut, että se ei aio hirttäytyä mitään yksityiskohtaa koskevaan kantaan. Oppositio katsoo tämän merkinneen omista vaatimuksista luopumista jo ennen kuin neuvottelut ovat edes alkaneet. 

Kieltämättä vaikuttaa sinisilmäiseltä kuuluttaa etukäteen, että Suomi ei aio tosissaan vaatia mitään. Toinen vaihtoehto ei suinkaan olisi sopimuksen kaatamisella uhkaaminen, mikä olisikin näin pieneltä maalta järjetön veto. Kaikkea ei kuitenkaan ole viisasta sanoa etukäteen, jos neuvotteluihin aiotaan tosimielellä osallistua. 

Neuvottelutaktisesti olisikin ollut viisainta vain esittää etukäteen ne ongelmakohdat, joista halutaan vielä neuvotella - silläkin uhalla, että oppositio pääsee arvostelemaan hallitusta avoimuuden puutteesta ja mahdollisesta epäonnistumisesta neuvotteluissa. Eihän hallitus kuitenkaan tule saamaan oppositiolta puhtaita papereilta. 

Neuvottelukumppanit olisi ollut syytä pitää epävarmuudessa siitä, miten pitkälle Suomi on valmis menemään muutoksia halutessaan. Yksin emme voi tehdä paljonkaan, mutta neuvotteluissa saattaa syntyä koalitio, joka toimii meidänkin etujemme mukaisesti. Hallituksen tekemän linjauksen perusteella maamme rooli tällaisen koalition toiminnassa tulee olemaan mitätön. 

Nyt olisi - tai olisi ollut - lobbauksen aika niin samanhenkisten kuin sopimuksen sellaisenaan hyväksyvien suurten EU-maidenkin suuntaan. Edustajamme olisivat voineet yhdistää tähän kysymykseen esimerkiksi Viron mahdollisen EU-jäsenyyden aiheuttaman "alkoholiongelmamme" hoitamisen. Nyt kun olemme jo etukäteen antaneet neuvotteluvalttimme pois, meillä ei liene mitään todellisia mahdollisuuksia tällaiseen edunvalvontaan. 

Pekka Pihlanto 
professori 
Turun kauppakorkeakoulu 

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20030908 (20030908) o o AJK kotisivu