Pihlanto Pekka 
Varovaisuutta Viron työvoiman liikkuvuuden varalta

Julkaistu Turun Sanomissa 29.10.2003
 


Viron tuleva EU-jäsenyys on synnyttänyt keskustelun siitä, miten pitkä siirtymäaika työvoiman vapaan liikkumisen toteuttamiselle pitäisi asettaa, kaksi vai viisi vuotta. Äskettäin valmistunut mielipidetutkimus virolaisten muuttohalukkuudesta ei tue käsitystä tulevasta virolaisen työvoiman muuttotulvasta Suomeen. 

Toisaalta voidaan kysyä, missä määrin virolaiset osaavat tässä vaiheessa ottaa perustellusti kantaa tulevaan muuttohalukkuuteensa, kun Viron oma talous on suhteellisen hyvässä kunnossa. Esimerkiksi Viron EU-jäsenyys voi kuitenkin aiheuttaa sopeutumisongelmia, jotka muuttavat talousnäkymiä huonompaan suuntaan, jolloin muuttohalut ehkä heräävät. 

Vaikka hyvin koulutettu väki tähyilee Saksan suuntaan, on Virossa varmasti paljon suhteellisen kielitaidotonta väkeä, joka kuitenkin tulee toimeen suomenkielellä ja saattaa sopivassa tilanteessa pyrkiä Suomen työmarkkinoille. Ei ole suinkaan varmaa, että läheskään kaikki tänne pyrkivät ovat - presidentti Koiviston sanoja lainatakseni - meidän kannaltamme "edullista väkeä". Suuri ero Suomen ja Viron sosiaalietujen tasossa saattaa innostaa "vapaaseen liikkumiseen" monia muitakin kuin todellisia työnhakijoita. 

Voidaan siis ajatella, että epävarmuuden vallitessa ei olisi viisasta mennä vähättelemään epätodennäköisiltäkään vaikuttavia ongelmia. Viiden vuoden siirtymäaika olisikin siinä mielessä paikallaan. Samaan tapaan kuin sotilaalliseen liittoutumiseen suhtaudutaan "hötkyilemättä", olisi erityisesti työvoima-asiassa viisasta ottaa aikalisä ja katsoa, millaiseksi tilanne alkaa kehittyä. 

Jos mitään suurta ryntäystä Suomeen ei sittenkään tule, kuten monet uskovat, pitempi siirtymäaika ei silti olisi ongelma. Pienen tänne töihin pyrkivien joukon työlupa-asiat voitaisiin hoitaa nopeasti ja joustavasti. 

Mikäli taas syntyisi todellinen kansainvaellus, siihen olisi asianmukaisesti varauduttu. Silloin ei jouduttaisi kohtaamaan tilannetta samaan tapaan lähes valmistautumattomana kuten on käymässä Viron EU-jäsenyyden johdosta syntyvän alkoholin tuontiongelman osalta, jota on jouduttu ratkaisemaan vähemmän tehokkailta vaikuttavin hätäratkaisuin. 

Pekka Pihlanto 
professori emeritus 
Turun kauppakorkeakoulu 

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20031029 (20031029) o o AJK kotisivu