Pihlanto Pekka
Onko Suomen Venäjän politiikka epäonnistunut?

 

Helsingin Sanomat 11.12.2004

Venäjän presidentin Vladimir Putinin erityisavustaja on kritisoinut Suomea epäluuloisesta asenteesta itänaapuriaan kohtaan (HS 8.12.). Hän katsoo Suomen kuuluvan EU:n uusien Venäjään vainoharhaisesti suhtautuvien jäsenmaiden joukkoon. Pohjoismaista hän lukee samaan ryhmittymään myös Tanskan.

Onko siis Suomen Venäjän politiikka epäonnistunut? Varovainen suhtautuminen Venäjään esimerkiksi tähdentämällä joka käänteessä sotilaallista liittoutumattomuutta ei näytä kantaneen toivottua hedelmää. Meidät on nyt niputettu yhteen vanhan Nato-maan Tanskan ja EU:hun vasta liittyneiden uusien Nato-maiden kanssa.

Olisiko sittenkin ollut viisaampaa liittoutua ajoissa samassa rysäyksessä kuin Baltian maat? Nyt naapurimme näyttää istuvan yhä tukevammin ehkä vielä hieman raollaan olevan Nato-oven edessä. Kun meidät on naapurissa näin luokiteltu, voisimme hyvin ottaa lopullisen askeleen - niin kauan kuin se vielä on mahdollista. Ottaen huomioon päättäjiemme ja kansalaisten enemmistön asenteet tämä on tosin toiveajattelua.

Pekka Pihlanto
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän


Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20041211 (20041211) o   o AJK kotisivu