Pekka Pihlanto
Turkki on liian suuri EU:hun

 

Suomen Kuvalehti 31/2005

Ville Itälä kauhistelee Turkin mahdollisen EU-jäsenyyden suuria kustannuksia ja toteaa, että Turkin jäsenyyttä on ainakin lykättävä (SK 29/2005). Järkevintä olisi, että Turkin kanssa ei edes aloitettaisi jäsenyysneuvotteluja.

Turkki on aivan liian väkirikas ja kulttuuriltaan eurooppalaisille vieras maa sopiakseen EU:hun. EU:lla on tarpeeksi sulattelemista jo tähän asti tapahtuneissa laajenemisissa. Jotkut korostavat sopimusten pitämistä. On kuitenkin liioiteltua puhua Turkin kanssa tehdystä sitovasta sopimuksesta. Kysymys on tietyissä olosuhteissa annetusta lupauksesta.

Jos nyt käynnistetään jäsenyysneuvottelut on vaarana, että jäsenyyskriteereistä ei lopulta pidetä kiinni. Ja mitä tapahtuisi Turkin jäsenyyden toteuduttua? EU ei ole halunnut tehdä mitään, kun eräät nykyiset suuret jäsenmaat ovat jättäneet taloutensa korjaamiseksi välttämättömät kipeät leikkaukset tekemättä.

Tämän Unionia koskevan merkittävän päätöksen tekemisessä tarvitaan enemmän järkeä kuin tunnepohjaista laajenemisidealismia.

Pekka Pihlanto
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän


Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20050808 (20050808) o  SP-osoite o AJK kotisivu