Pekka Pihlanto
Fortumin optiot ja poliittinen vastuu

 

Turun Sanomat 7.10.2005

Fortumin johdon optioista on herätetty aivan oikeutetusti keskustelua, tosin pahasti myöhässä. Keskustelut olisi pitänyt käydä jo ennen optiosopimusten hyväksymistä. Suurin vastuu tässä on poliitikoilla, jotka ovat menettelyn siunanneet. Olihan jo silloin tiedossa, että sähkön hinta muuttuu markkinoilla paljolti johdon toimenpiteistä riippumatta.

Tuntuukin suorastaan irvokkaalta, että johtoa nyt palkitaan hirmumyrskyn ja muiden ulkoisten syiden aiheuttamasta sähkön hinnan noususta. On sinänsä arveluttavaa, että kansantalouden kannalta elintärkeää sähköä myyvän yhtiön johtoa kannustetaan hintojen korotuksiin.

Optiosopimuksen hyväksyneet poliitikot selittävät nyt, että Fortumiin ei olisi saatu nykyistä johtoa ilman avokätisiä optiosopimuksia. Tällaiseen kiristämiseen ei olisi pitänyt suostua, sillä Fortumin tapaisen yhtiön johtaminen ei juuri tiettyjä henkilöitä kaipaa. Sen maksamilla kuukausipalkoilla saataisiin yhtiöön aivan varmasti pätevää johtajavoimaa.

Tapaus herättää kiusallisia kysymyksiä paitsi yritysjohtajien eettisestä tasosta, myös yhteisten asioittemme hoitajien arvostelukyvystä. Näyttää siltä, että omaa etuaan ajavat "asiantuntijat" veivät poliitikkoja kuin pässiä narussa. Paljon puhutun poliittisen vastuun kantajia ei näytä löytyvän tässäkään tapauksessa.

Pekka Pihlanto
professori emeritus Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän


Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20051007 (20051007) o  SP-osoite o AJK kotisivu