Pekka Pihlanto
Luonnontiede keskittyy vain aivotoimintaan

Helsingin Sanomat 23.12.2005

Aimo W. Keto viittaa emeritusprofessori Lauri Rauhalan kirjoitukseen ja arvioi filosofit turhautuneiksi luonnontieteiden kehityksen johdosta (HS 20.12.). Vaikka en ole filosofi, en näe Kedon osuneen asian ytimeen. Ihmiskeskeiset filosofit antavat käsittääkseni täyden arvon luonnontieteiden saavutuksille, mutta alan ulkopuolisina heillä on myös silmää niiden rajoituksille.

Eräs olennainen puute luonnontieteilijöiden suhtautumisessa ihmiseen on kaiken henkisen toiminnan selittäminen pelkkinä aivotoimintoina. Rauhala ja muut humanistiset filosofit tekevät eron aivojen edustaman kehollisuuden ja ihmisen tajunnallisuuden välillä. Kukaan meistä ei tiedä ilman apuvälineitä, mitä aivoissamme kulloinkin tapahtuu, mutta me kaikki koemme itse, mitä merkityksiä tajunnassamme syntyy juuri nyt.

Tajunnan merkityksiä havainnoimalla on mahdollista lähestyä ihmisen monia ongelmia ja ihmisyyttä yleensäkin. Nämä havainnot voivat rikastuttaa ja täydentää sitä tietoa, mitä aivotutkijat paljastavat mittauslaitteillaan.

Pekka Pihlanto
laskentatoimen professori emeritus Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän


Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20051227 (20051227) o  SP-osoite o AJK kotisivu