Pekka Pihlanto
Ammattikorkeakoulu ei ole yliopisto

Turun Sanomat 8.1.2006

Ammattikorkeakoulut ovat ottamassa käyttöön englanninkielisen nimen University of Applied Sciences. Opetusministeriön käännös Polytechmic ei ammattikorkeakouluja miellytä, koska sen sanotaan viittaavan teknilliseen koulutukseen tai ammattikouluun.

Ammattikorkeakoulu ei ole yliopisto edes englanninkielessä, sillä yliopisto-termi tarkoittaa siinäkin korkeinta opetusta antavaa instituutiota. Asia ei muutu hyväksyttäväksi, vaikka jotkut ulkomaisetkin ammattikorkeakoulut ovat tehneet saman virheen.

Uuden nimen loppuosa tarkoittaa sovellettuja tieteitä ja on siten perusteeton sekin: tieteellinen tutkimus ei kuulu sovelletussakaan muodossa ammattikorkeakoulujen varsinaiseen tehtäväalueeseen. Polytechnic puolestaan viittaa monialaisuuteen, jollaisia ammattikorkeakoulut juuri ovat.

Onkohan lainahöyhenissä liikkuminen ammattikorkeakoulujen omankaan edun mukaista? Kun totuus paljastuu, tilanteen luulisi olevan turhauttava ulkomaiselle osapuolelle ja nolo suomalaiselle. Jo silloin kun ammattikorkeakoulun kaupalliselle tutkinnolle etsittiin nimeä tapahtui vastaavanlainen hämäysyritys: ammattikorkeakoulut havittelivat itselleen kunniakasta ekonomin nimikettä.

Ainakaan suomalaisessa kulttuurissa ei ole totuttu arvostamaan esiintymistä roolissa, joka ei vastaa tosiasioita. Tuskin se on menestyksellinen strategia kansainvälisessäkään toiminnassa.

Pekka Pihlanto
professori emeritus Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän


Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20060109 (20060109) o  SP-osoite o AJK kotisivu