Pekka Pihlanto
EU-poliittista nöyristelyä ja varjonyrkkeilyä

Turun Sanomat 24.3.2006

Euroopan Unioni askarruttaa jatkuvasti suomalaisia. Viime aikoina on käyty keskustelua perustuslakisopimuksen ratifioinnista. Eräät poliitikot ajavat ratifiointia pikaisella aikataululla sillä perusteella, että se antaisi sopivasti "tukea" meidän EU-puheenjohtajakaudellemme.

Perustelu ei vaikuta kovin järkevältä varsinkaan, kun tämä Ranskan ja Hollannin hylkäämä sopimus ei ilmeisesti tule ainakaan sellaisenaan voimaan. Halutaan nähtävästi olla mallioppilaita EU:ssa - huomaamatta, että samalla ollaan rähmällään Brysselin suuntaan.

Ne maat, jotka eivät sopimusta ratifioi saattavat saada neuvotelluksi itselleen joitakin etuja kun uutta sopimusversiota ryhdytään sorvailemaan. Suomen ei kannattane jättää tällaista vaikka kuinka epätodennäköistäkin mahdollisuutta käyttämättä.

Uuden perustuslakisopimuksen sanotaan tekevän EU:n päätöksenteon nykyistä sujuvammaksi, mutta samalla tämä merkitsisi myös meille epäedullisten päätösten läpimenoa näkemyksistämme piittaamatta. Jos meidän on nykyisten säännöstenkin vallitessa vaikea ajaa omia etujamme, se tulisi olemaan uuden perustuslain vallitessa vielä hankalampaa. Kannattaako meidän siis viestittää ratifiointipäätöksellä, että haluaisimme tällaiseen autuuteen mitä pikimmin?

Tämän mielistelevän politiikan taustalla voi kuitenkin nähdä erään sinänsä periaatteessa järkevän motiivin. Koska emme kykene Nato-jäsenyyden avulla ainakaan lähivuosina varmistamaan apua mahdollisen sotilaallisen uhkan varalta, saatetaan nyt tavoitella EU:n piirissä myötätuntoa, joka voitaisiin realisoida jollakin tavalla tällaisessa tilanteessa.

Se, että kansalainen joutuu tällaisia spekulaatioita miettimään, johtuu yksinkertaisesti maamme virallisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan salailevasta luonteesta. Asioita ei kutsuta niiden oikeilla nimillä, eikä tosiasioita tunnusteta, ettei harjoitettavan ulkopoliittisen varjonyrkkeilyn luonne vain paljastuisi. Tämähän johtaisi maamme päättäjät heille ideologisista syistä vastenmielisten päätösten eteen.

Pekka Pihlanto
professori emeritus Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän


Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20060324 (20060324) o  SP-osoite o AJK kotisivu