Pekka Pihlanto 
Kaupallisia innovaatioita muiden kustannuksella?

Acatiimi No. 3, 5.4.2007
Opetusministeriön asettama suunnitteluryhmä esittää "innovaatioyliopiston" perustamista pääkaupunkiin säätiöpohjalle. Sen osalta esitetään hurja rahoitusvaatimus: 700 miljoonan euron peruspääoma ja lisäksi huomattava toimintapääoman lisäys. Lähivuosien puheista päätellen tavoitteena on luoda yliopisto, joka menestyy kansainvälisissä rankingeissa. 

Helsingin yliopiston kansleri Kari Raivio toteaa, että hanke ei helposti nouse tutkimusrintamalla lentoon, sillä sen osapuolet eivät tälläkään hetkellä ole edes kansallisesti tutkimuksen huipulla. Päätoimittaja Kirsti Sintonen puolestaan muistuttaa (Acatiimi 2/07) akatemiaprofessori Olli V. Lounasmaan raportin viestistä, jonka mukaan "Huippuyksikköä ei perusteta vaan se syntyy". 

Voidaan myös aprikoida, miten melkoisen työttömyyden sekä sosiaali- ja terveysalan vaatiman rahoituksen parissa kamppaileva eduskunta voisi suostua tällaiseen panostukseen? Jos raha otetaan yliopistobudjetissa lähinnä muilta yliopistoilta, hankkeen eräs merkittävä "innovaatio" saattaa olla lähtölaukaus nykyisen hajautetun yliopistolaitoksen alasajolle - josta on jo nähty muutoinkin selviä merkkejä. Tosin hanke saatetaan toteuttaa ehdotettua paljon pienemmällä rahoituksella - pääasiahan tuntuu nyt meillä olevan, että yliopistoyksiköiden määrää vähennetään. Siinä tapauksessa tuloksena on eräänlainen köyhän miehen innovaatioyliopisto. 

Yritysmaailma on tosin luvannut rahoittaa innovaatioyliopiston peruspääomasta parisataa miljoonaa euroa, ja sille tulisi yliopiston hallitukseen vahva edustus. Näin se saisi toivomansa "oman yliopiston", joka arvattavasti palvelisi yritysten nopeasti vaihtuvia ja usein lyhyen tähtäyksen ansaintatarpeita. Termi innovaatiohan on kaupallisuudessaan paljon puhuva: innovaatio on jokin uutuus, tavallisimmin uutuustuote, esimerkiksi teollinen tai tekninen keksintö; se voidaan ymmärtää ideana, käytäntönä tai esineenä, jota yksilöt pitävät uutena (Wikipedia). 

Vaikka innovaatioyliopiston toiminnassa kerrotaan ensisijalla olevan tutkimus- ja opetustehtävät sekä tavoitteena perustan luominen maailmanluokan tutkimusyliopistolle, perustutkimukselle saattaa siinä silti käydä huonosti - taidekasvatuksesta nyt puhumattakaan. Onhan perustutkimus tuloksiltaan varsin riskipitoista: parhaassakin tapauksessa kaupallisesti hyödynnettävissä olevia tuloksia saadaan odottaa vuosikausia. 

Ilman kunnon perustutkimusta ei kuitenkaan ole oikeaa yliopistoa. Hankkeen tuloksena saattaakin pahimmassa tapauksessa olla elitistinen "teollisuusammattikorkeakoulu" sovelluspainotteisine tutkimuksineen ja yritysmaailmasta lainattuine johtamiskulttuureineen. Lukukausimaksutkin tullevat myöhemmin kuvaan, vaikka hankkeen suunnittelijat ne nykytilanteessa torjuvatkin. 

Jos valtiovalta ryhtyy tällaista toimintaa rahoittamaan ja vielä näin laajamittaisesti, joutuvat monet johtavat poliitikot ja eräät puolueet korjaamaan sivistyspoliittista kurssiaan lähes 180 astetta. Mikäli hanke rahoitetaan muiden yliopistojen kustannuksella, se merkitsee, että kansainvälisissä rankingeissa pärjäämiselle - joka ei suinkaan niin vain onnistu - jouduttaisiin maksamaan melkoinen hinta maamme sivistyspoliittisina tappioina. Lienevätkö maamme päättäjät selvillä riskeistä? 

Kansainvälisiin rankingeihin naulattu tavoite on meillä melko turhan kunnianhimon ilmentymä, sillä rankig-listojen kriteerit eivät ole erityisen soveliaita aidosti mittaamaan pienen maan yliopiston hyvyyttä - ainakaan koko yhteiskunnan kannalta. Se rahoitus, joka mahdollisesti tullaan vetämään innovaatioyliopistoon muilta yliopistoilta, on poissa muun muassa paikallisia tarpeita palvelevalta ja kansainvälisestikin kohtuullisesti menestyvältä yliopistotoiminnalta. Tätä menetystä innovaatioyliopisto ei voi edes onnistuessaan korvata. 

Pekka Pihlanto 
professori emeritus 
Turku 

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20070405 (20070405) o AJK kotisivu o o Webmaster