Pekka Pihlanto
Suomettumisesta syytä puhua

Helsingin Sanomat 24.9.2007

Olli Vahteristo katsoo, että puhe suomettumisesta on oman pesän likaamista ja häpäisee niin kylmän sodan aikaisia poliitikkoja kuin heidät valinneita äänestäjiäkin (HS 14.9.). Poliittisen historian tutkijat kuitenkin kiistelevät edelleen siitä, ottiko Urho Kekkonen omaa asemaansa pönkittääkseen huomioon naapurin edut täydellisemmin kuin olisi ollut välttämätöntä. Jos näin oli, häpäisevä termi suomettuminen on totuuden nimessä täysin oikeutettu.

Ei ole myöskään perusteetonta puhua suomettumisesta esimerkiksi puolustusministerimme Yhdysvalloissa pitämän puheen kommentoinnin yhteydessä. Puolustusministerimme saattoi aiheuttaa tiettyä vahinkoa korostaessaan Venäjän haasteellisuutta meille, mutta erityisesti ne, jotka nostivat tästä puheen kohdasta suuren äläkän ja vielä vääristelivät sanomaa todellista pahemmaksi, aiheuttivat lisää vahinkoa. Ilman näitä kommentteja puhe olisi ehkä sivuutettu Venäjällä vähäisellä huomiolla. Nyt se oli pakko huomata.

Ulkopoliittisista lausunnoista pitää tietenkin voida keskustella kriittisesti, mutta niiden vääristelyä ei voi mitenkään puolustaa. Se on poliittisten pisteiden keruuta oman maan edun kustannuksella ja muistuttaa todellakin paljon sitä toimintaa, joka rehoitti niin sanotun suomettumisen aikana.

Puolustaessaan kyseisen ajan politiikkaa Vahteristo kysyy, mikä seikka maassamme olisi nykyistä paremmin, jos ulkopolitiikkamme olisi ollut vähemmän Neuvostoliiton pyrkimyksiä ymmärtävää. Eräs seuraus tästä politiikasta näyttäisi olevan, että kansalaistemme ja poliitikkojemme enemmistö ei uskalla vieläkään hyväksyä turvallisuuspoliittista liittoutumaratkaisua, joka varmistaisi maamme puolustuksen pahan päivän varalta - ja estäisi ehkä tällaisen päivän tulemisen.

Pekka Pihlanto
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän


Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaPihlanto Pekka 20070924 (20070924) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster