Pekka Pihlanto
Komission päätöksiä on lupa arvostella

Talouselämä No 35, 19.10.2007

Suvi-Anne Siimes kritisoi kolumnissaan pääministeri Matti Vanhasta näkemyksestä, jonka mukaan EU-komission sokeripäätös vaikuttaa siihen, miten hallitus suhtautuu komissioon jatkossa - ja ilmeisesti myös siitä, että hän ylipäätään arvosteli komissiota tasapuolisuuden puutteesta (Talouselämä 33/2007 ).

Siimes kysyy, kannattaako juurikkaan takia tehdä Vanhasen mainitsemia Eurooppa-poliittisia johtopäätöksiä eli asettaa kyseenalaiseksi hallituksen aikaisempi usko siihen, että vahva komissio on pienen maan etu. Nyt ei ole kuitenkaan kyse pelkästään juurikkaasta.

Maamme maantieteellinen sijainti ja siihen liittyen ilmastomme asettaa meidät monella tavalla useimpia muita EU-maita huonompaan asemaan, joten meidän etumme tulevat jatkossakin usein poikkeamaan EU:n suurten maiden eduista. Nyt tehty päätös on painava esimerkki siitä, miten komissio kohtelee pieniä maita - varsinkin sellaisia, jotka nurisematta tyytyvät kohtaloonsa.

Olisikin aika erikoista, jos päätöksen epäoikeudenmukaisuutta ei saisi tuoda esiin, eikä myöskään miettiä maamme EU-strategiaa uudelleen. Siimes toteaa itse, että suurten maiden itsekkyys on lisääntymässä. Miksi Suomen pitäisi katsoa asioita "globaalista näkökulmasta", josta katsoen loputkin omavaraisuudestamme tuhoava sokeripäätös oli aivan järkevä, kun muut maat eivät sitä tee?

Edustajiemme on syytä tehostaa lobbausta, mutta pelkällä nykyistä paremmalla lobbauksella ei pieni maa pysty asioitaan hoitamaan. Sillä on myös oltava varaa julkisesti perustella tehtyjen päätösten tai ehdotusten epäoikeudenmukaisuus ja epätasapuolisuus. Tämä ei suinkaan merkitse "komission tervaamista höyhenissä" tai "jääräpäistä nurkassa argumentointia". Lisäksi on järkevää tukea ehdotuksia, jotka heikentävät komission asemaa.

Jos nykyinen kritiikitön mallioppilaan roolimme jatkuu, saamme kyllä kääntää jatkossakin toisen poskemme lyötäväksi. EU-eliittimme on huolissaan kansalaisten lisääntyvästä EU-vastaisuudesta, mutta sokeripäätöksen kaltaiset ratkaisut ja niiden kritiikitön puolustelu ovat vain omiaan lisäämään sitä.

Pekka Pihlanto
professori emeritus Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän


Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaPihlanto Pekka 20071019 (20071019) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster