Pekka Pihlanto
Tarvitaanko EU:n viisaiden ryhmää?

Turun Sanomat 23.12.2007

Jorma Ollilasta tulee EU:n tulevaisuutta pohtivan "viisaiden ryhmän" varapuheenjohtaja. Sen puheenjohtajaksi nimitettiin Espanjan entinen pääministeri Felipe Gonzáles ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Latvian entinen presidentti Vaira Vike-Freiberga. Loput kuusi jäsentä valitaan myöhemmin. Monet europarlamentaarikot, muun muassa Anneli Jäätteenmäki ja Ville Itälä, vastustavat ryhmän perustamista (TS 15.12.). Suomen valtiojohto hehkuttaa kuitenkin tyytyväisenä Ollilan valintaa, ja myös Ollila itse vaikutti TV-haastattelussa silminnähden tyytyväiseltä.

Ollilan nimitys lienee jonkinlainen korvaus maallemme viime aikoina koetuista tappioista tärkeissä EU-asioissa. Kovin laihalta lohdutukselta se vaikuttaa, sillä mitään konkreettista hyötyä siitä ei meille ole - ainoastaan kunniaa.

Nyt valitut viisaat edustavat lähinnä politiikkaa ja kansainvälistä suurteollisuutta. Jos EU olisi yritys, optiomiljonäärin valinta saattaisi olla hyväkin veto. Puheenjohtaja Gonzálesin entisen hallituksen kaikki tekemiset eivät ilmeisesti täytä kovin korkeita eettisiä vaatimuksia, erityisen viisaalta ei tämäkään ratkaisu vaikuta. Vike-Freiberga on taustaltaan psykologian professori, ja hän on myös perehtynyt maansa kansanperinteeseen. Ehkäpä hän onkin paras valinta näistä kolmesta?

Viisaudella tarkoitetaan usein kykyä tehdä sellaisia päätöksiä ja tekoja, jotka pitkällä aikavälillä tuottavat "yleisesti hyvän" lopputuloksen: viisaus on laajasti käyttökelpoista tietoa. Kukin mainituista kolmesta on kyllä menestynyt omalla alallaan, ja älykkyyttä sekä karismaa heillä on. He ovat kuitenkin varsin kapea-alaisia ja tavoittelevat todennäköisesti lähinnä vain oman alansa kannalta "hyvää".

Jos ryhmästä voi parhaimmillaankaan olla mitään hyötyä EU:n tulevaisuudelle minimivaatimus on, että huomattava osa sen jäsenistä olisi viisaiksi tunnettuja tutkijoita ja ajattelijoita. Humanistisesti asennoituvat filosofit, tulevaisuudentutkijat ja muut ajattelijat tulevat ensimmäisinä mieleen. He eivät kuitenkaan saisi olla idealisteja, vaan realistisesti maailmaan suhtautuvia.

Päätöksenteossa voidaan tietenkin käyttää hyväksi ulkopuolisia asiantuntijoita, mutta kovin elitistiseltä tällainen ryhmä joka tapauksessa vaikuttaa, vaikka se olisi koottu miten viisaista. Demokratiassa elävien mielestä tuntuukin sopivammalta, että EU-kansalaiset pääsisivät vaikuttamaan niiden henkilöiden valintaan, joiden he haluavat pohtivan tulevaisuuteensa liittyviä asioita.

Demokratialla ei ole EU:ssa ollut riittävän vahvaa roolia tähänkään asti, ja "viisaiden" ryhmä vain lisää tätä vajetta. Puheenjohtajavalinnat viittaavat tosin siihen, että suuret EU-maat eivät tule ryhmän suosituksista juurikaan piittaamaan, joten ryhmä saattaa olla joka tapauksessa täysin turha joukko.

Pekka Pihlanto
professori emeritus, Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän


Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaPihlanto Pekka 20071223 (20071223) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster