Pekka Pihlanto
Mustat joutsenet yllättävät

Turun Sanomat, Kirjoittajavieras-palsta 8.7.2008

Yhdysvalloissa nykyisin vaikuttava libanonilaissyntyinen Nassim Nicholas Taleb esittää näkemyksen, että päätöksenteossa jätetään usein ”Mustan joutsenen” esiintymisen mahdollisuus huomioon ottamatta. Musta joutsen on metafora, joka tarkoittaa yllättävää, vaikutuksiltan laaja-alaista tapahtumaa, jota ei jaksettu uskoa mahdolliseksi.

Mustia joutsenia ovat suuret katastrofit tai muut merkittävät ja yllättävät käänteet, jotka katkaisevat normaalina pidetyn tapahtumain virran. Esimerkiksi Neuvostoliiton romahdus, pörssiromahdukset, internetin leviäminen, isku New Yorkin kaksoistorneihin ja Tyynen valtameren tsunami olivat tällaisia tapahtumia. Niin eri alojen päättäjät kuin tavalliset kansalaisetkin luottavat trendeihin – kaiken jatkumiseen samalla urallla kuin aikaisemminkin. Trendien katkeamiset ovat sitten aina suuria yllätyksiä.

Yrityksissä tehdään usein suunnitelmia ottamatta huomioon pahinta vaihtoehtoa. Sonera osti arvottomaksi osoittautunutta ”ilmaa” Keski-Euroopasta, Stora-Enso hukkasi miljardikaupalla rahaa investoituaan Pohjois-Amerikkaan, jne. Myös valtiolliset päättäjämme toimivat usein niin kuin mustia joutsenia ei olisi olemassakaan. Esimerkiksi ydinvoimalakatastrofiin ei varauduta kunnolla ja sotilaalista liittoutumista ei hyväksytä, koska ”mikään ei meitä uhkaa”.

Kysymys on hyväuskoisesta suhtautumisesta tulevaisuuteen. Tuntuu miellyttävämmältä ja tulee halvemmaksi olla optimisti. Siksi tuomiopäivän ennustajia ei ole koskaan suvaittu.

Kun pahin sitten joskus tapahtuu, sanoudutaan irti vastuusta todistelemalla, että kysymyksessä oli suuri yllätys, jota kukaan ei olisi voinut aavistaa. Tämä on tavallaan tottakin, mutta miksi valtio ja yritykset eivät voisi toimia vastuullisen kansalaisen tapaan, joka varautuu myös ikäviin yllätyksiin – esimerkiksi ottamalla vakuutuksen? Monikaan ihminen ei hätistäisi mustaa joutsenta pois sanomalla, että hänellä ei ole tarvetta vakuutukseen, sillä tulipalo ei uhkaa hänen asuntoaan ennakoitavissa olevassa tulevaisuudessa.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulu
 

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto


Pihlanto Pekka 20080708 (20080708) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster