Pekka Pihlanto
Puukauppa tökkii

Vakka-Suomen Sanomat 22.7.2008

Sitran yliasiamies Esko Aho patistaa metsänomistajia myymään lisää puuta teollisuudelle. Aho pitää puun panttaamista vahingollisena koko kansantaloudelle, kun Venäjän puutullien nousu uhkaa pysäyttää puuntuonnin itänaapurista kokonaan. Pääministeri Matti Vanhasen lausunnot ovat olleet pitkälti saman suuntaisia kuin Ahon.

Vetoaminen metsänomistajiin vaikuttaa vallitsevassa markkinataloudessa erikoiselta. Kun Stora Enson Kemijärven sellutehtaan lopettamisasiassa yritettiin vedota valtioon osakkeenomistajana, saatiin kuulla, että ei käy markkinataloudessa. Markkinataloudessa toimittaessa yritysten on nimittäin pidettävä silmällä vain osakkeenomistajien etua. Muita näkökohtia ei oteta huomioon.

Eikö sama markkinatalouden periaate toimikaan puukaupassa? Tunnetusti kauppa käy, jos hinta on oikea. Samaan tapaan kuin yritysten kohdalla, metsänomistajan oma taloudellinen etu on hänen ainoa ohjenuoransa myyntipäätöstä tehtäessä. Metsänomistajan kannattaa nyt rauhassa odottaa puun hinnan nousua. Miksi hänen pitäisi tehdä lahjoitus metsäteollisuudelle ja sen osakkeenomistajille?

Valtaapitävien vetoaminen metsänomistajien isänmaallisuuteen vaikuttaa epäjohdonmukaiselta ja suorastaan kierolta, kun toisaalta pidetään itsestään selvänä, että yrityksiltä ei voida odottaa vastaavanlaista käyttäytymistä.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulu
 

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20080723 (20080723) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster