Pekka Pihlanto
Georgia opettaa?

Turun Sanomat, Kirjoittajavieras-palsta 19.8.2008

Suomen ulkopoliittisen johdon mukaan Georgian kriisi ei ollut yllätys. Siten ei ole myöskään tarvetta tarkistaa turvallisuuspoliittisia linjauksiamme. Yllätys oli korkeintaan Georgian presidentin hyökkäyspäätös, mutta Venäjän ylimitoitettu reaktio ei sitä ollut. Suomalaiset tuntevat arvaamattoman Venäjän, joka ei ole omaksunut EU-maiden maltillista ulkopolitiikkaa.

Myöskään Suomen Nato-jäsennyyttä koskevaan kansalaiskeskusteluun kriisi ei ilmeisesti tuonut uusia aineksia, ehkä vain hetkeksi lisää volyymia. Georgian halu liittyä Natoon lienee ollut eräs Venäjän aggressiivisen reaktion syy – Georgian kautta kulkevan öljyputken ohella. Kriisin voidaan siis ehkä sanoa osoittavan, että Naton odotushuoneessa oleskelu saattaa tietyissä olosuhteissa saada Venäjän panssarit liikkeelle.

Sen sijaan tapaus ei vastaansanomattomasti todista sitä, että Nato-jäsenyys vaikuttaisi samalla tavalla, sillä Nato-maahan ei ole ainakaan toistaiseksi hyökätty – jos nyt täysin vastaavanlaista tilannetta on tällaisen maan kohdalla vielä esiintynytkään. Saattaa myös olla, että jos Georgia olisi ollut sotilasliiton jäsen, kumppanit eivät olisi sallineet Georgian ryhtyä kalistelemaan aseita Venäjän suuntaan, jolloin Venäjältä olisi puuttunut syy tulla rajan yli.

Varovainen suomalainen enemmistö näyttää ajattelevan, että maamme nykyinen status quo on paras tae rauhan säilymisestä rajoillamme. Toisaalta vähän pitemmällä aikavälillä varovainen kansalainen taas ehkä pohdiskelee, voisiko joskus syntyä tilanne, jossa Venäjä katsoo aiheelliseksi uhata lähettää panssarinsa ja ilmavoimansa esimerkiksi puolustamaan maassamme asuvia maanmiehiään – tai varjelemaan Suomenlahdella sijaitsevaa öljyputkeaan. Tällaisen tilanteen varalle meillä ei olisi juuri muuta vaihtoehtoa kuin suostuminen naapurin kaikkiin vaatimuksiin – tai ajoissa hankittu Nato-jäsenyys. Uskottava itsenäinen puolustus alkaa jo olla jalkaväkimiinoista luopumisen ja puolustusmenojen leikkaamisen myötä poissa laskuista.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulu
 

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20080819 (20080819) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster