Pekka Pihlanto
Maltillinen osingonjako olisi nyt järkevää

Helsingin Sanomat 28.1.2009

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius puolustaa osakkeenomistajien oikeutta osinkoihin (HS 25.1.), mitä tuskin kukaan on kyseenalaistanutkaan. Rothoviuksen kirjoitus kohdistunee niihin toivomuksiin, joita on nykyisen taantuman oloissa esitetty maltillisen osingonjaon puolesta. Hän leimaa tämän sosialisoinniksi.

Osakeyhtiöt voivat harjoittaa itsenäistä voitonjakopolitiikkaa kuten ennenkin. Tosin osingot eivät tule omistajille automaattisesti kuten pankkitilin korko tallettajille, vaan tarvitaan yhtiön hallintoelinten valmistelu ja päätös. Nyt saattaisi kuitenkin olla perusteltua olla osingonjaossa maltillinen.

Ensinnäkin yhtiöiden oman pääoman vahvistaminen pitämällä voittovaroja aikaisempaa enemmän yrityksissä sen sijaan että niitä jaettaisiin omistajille, olisi taantuman pahentuessa järkevää. Toiseksi, kun valtiovalta ja työntekijät sekä toimihenkilöt joutuvat osallistumaan taantumatalkoisiin – jälkimmäiset lomautusten ja irtisanomisten muodossa – olisi maltillinen osingonjako mielialoja rauhoittava signaali.

On syytä muistaa taantuman oloissakin, että yrityksen menestys on sen kaikkien sidosryhmien toiminnan tulosta – ei vain omistajien pääomapanoksen ansiota. Siksi yhden sidosryhmän juhliminen muiden ollessa vaikeuksissa, herättää pahaa verta, mikä koituu yrityksen vahingoksi.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulu

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20090128 (20090128) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster