Pekka Pihlanto
Konsensus suojelee poliittisia päättäjiä

Helsingin Sanomat 14.3.2009

Katja Boxbergin ja Taneli Heikan pamfletti Lumedemokratia ja siitä käyty keskustelu ovat olleet näkökulmia avaavia. Teoksessa arvostellaan valtionhallintoon pesiytynyttä konsensusta, joka sai kirjoittajien mukaan alkunsa neuvostoajan suomettumiskäytännöistä.

Jo pitkään julkisten päättäjiemme päätöksentekoa onkin moitittu salamyhkäisyydestä ja vaihtoehdottomuudesta: maahamme mahtuu kerrallaan vain yksi totuus, ja poikkeavien näkemysten esittäjät leimataan häiriköiksi.

Tyypillistä tässä yhteydessä on myös poliittisten päättäjien henkilöllisyyden peittely: usein saadaan vain kuulla, että näin on sovittu. Sopiminen tapahtuu pienissä piireissä, monesti yli puoluerajojen. Puoluekuri varmistaa, että sovittu myös toteutuu. Näissä oloissa ei ole ihme, että äänestysprosentit ovat ennätysmäisen alhaiset.

Mediaa on monesti moitittu siitä, että se etsii politiikanteolle kasvot ja samalla hukkaa itse asian. Tietenkin päättäjien yksityiselämän paljastuksilla pitää olla jokin raja, mutta heidän varsinaisessa työssään tekemiään virheratkaisuja ei pidä jättää suojaavaan pimentoon. Tätähän tapahtuu esimerkiksi ilmaisemalla keskusteluissa ja arvioissa päätökset persoonattomasti passiivissa: ”tehtiin, järjestettiin, hoidettiin, ajauduttiin...”. Syntyy vaikutelma, että oltiin luonnonvoimien armoilla, eikä tekemässä tietoisia valintoja useista vaihtoehdoista.

Miten niin paljon puhuttu poliittinen vastuu pääsee näissä olosuhteissa toteutumaan? Kovin herkästi sanotaan suurtenkin virhepäätösten paljastuttua, että nyt ei olla syyllisiä etsimässä. Miksi ei olla? Onhan kansalaisten saatava tietää, ketkä heidän rahojaan ovat tuhlanneet esimerkiksi edellisessä pankkikriisissä – ja ketkä kaikki ovat missäkin roolissa nyt muhivaa taantumaa hoidettaessa.

Virheitä tehneet – ja samoin tietenkin myös ansioituneet – päättäjät on saatava äänestäjien ja historian arvioitaviksi. Meillä kumpaankin ryhmään kuuluvat palkitaan yleensä viroilla ja kunnianosoituksilla. Näin toimitaan diktatuureissa ja lumedemokratioissa. Niissä pidetään kansa pimennossa ja selitetään hallitsevan klikin möhläykset parhain päin.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20090314 (20090314) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster