Pekka Pihlanto
Miksi hallitus kiirehti kaasuputkikantaansa?

Turun Sanomat, Kirjoittajavieras-palsta 3.9.2009

Venäjän ja Saksan välistä merenalaista maakaasuputkea on meillä käsitelty lähinnä ympäristöasiana, vaikka se on mitä ilmeisimmin myös turvallisuus- ja suurvaltapoliittinen hanke.

Hankkeen erikoisuuksiin kuuluu, että poliittinen voimahahmo Paavo Lipponen on antanut valjastaa itsensä sen puolestapuhujaksi. Hän lienee jo palkkansa ansainnut, sillä maamme hallitus on ilmoittanut ”voivansa hyvin antaa periaatteellisen luvan” putkelle jo ennen kuin ympäristöviranomaiset ratkaisevat oman kantansa.

Tämä ilmoitus osoittaa, että asiaa pidetään niin sanottuna läpihuutojuttuna. Hanke lienee ilmeisesti sittenkin arvioitu hallituksessa suurvaltapoliittiseksi, koska ympäristötekijät voidaan sivuuttaa näin kevyesti. Hallitus lienee katsonut, että ei kannata ärsyttää Venäjää takertumalla siellä mitättöminä pidettäviin ympäristöasioihin – puhumattakaan maamme muiden etujen noteeraamisesta. Asiasta annetaan sellainen kuva, että se ei koske mitenkään Suomen etuja. Ei voi välttyä näkemykseltä, että hallitus on pahasti suomettunut.

Hanke on todellisuudessa Suomen kannalta merkittävä. Putken omistajavaltiot, lähinnä tietysti Venäjä, voivat koska tahansa lisätä sotilaallista esiintymistään alueella, jos ne arvelevat putken joutuvan uhatuksi. Tämä tuo siis uuden turvallisuuspoliittisen epävakauden uhkan aivan maamme rajan tuntumaan.

Kansalaisille jää hallituksen edustajien lausunnoista hapan maku suuhun. Annetaan ymmärtää, että ympäristö on ainoa relevantti tekijä, mutta toimitaan niin kuin sekin puoli olisi hallituksen hanskassa. Ympäristöministerin suulla todistetaan, että hankkeen ympäristövaikutuksista tiedetään jo niin paljon, että valtioneuvosto pystyy niitä tosiasiallisesti arvioimaan. Kuka tahansa kykenee jonkin arvion esittämään, mutta millä pätevyydellä? Tämä on jälleen eräs esimerkki meillä vallitsevasta asenteesta, että viranomaisten ja asiantuntijoiden näkemyksillä ei ole mitään merkitystä silloin kun asia leimataan ”poliittiseksi”.

Mikä ihmeen kiire tällä hankkeella on meidän kannaltamme? Eikö hallitus voisi rauhassa odotella ja tunnustella, minkälaista vuokraa tai korvausta Suomi voisi putken mahdollisista haitoista saada? Lisäksi putken linjaus on vielä joiltakin kohdin avoinna.

On suorastaan tyhmää hallitukselta ilmoittaa jo etukäteen, että asia on sen mielestä selvä, ja antaa näin hankkeen toteuttajille vapaat kädet. Nyt nämä voivat esimerkiksi valita mieleisensä linjauksen, mikä ei ole välttämättä Suomen eikä ympäristön kannalta paras.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20090903 (20090903) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster