Pekka Pihlanto
Syitä ilman syyllisiä?

Talouselämä No. 32, 2.10.2009

Esko Rantanen esittää Talouselämässä 30/2009 perusteltuja arvioita professori Bengt Holmströmin haastattelusta Helsingin Sanomissa. Holmström etsii kriisille ”lopullista syytä”, mutta ”ilman syyllisiä”. Tämä ei mielestäni oikein istu länsimaiseen oikeudenmukaisuuskäsitykseen.

Professorin mukaan finanssikriisi on systeemin sairaus, eli alan toimijat eivät olisi tehneet finanssijärjestelmän kehittämisessä ja hyväksikäytössä mitään mainitsemisen arvoisia virheitä. Hän jopa toteaa, että syyllisten etsiminen ei auta, vaan on suorastaan vaarallista kiinnittää huomiota vain pankinjohtajien kannustimiin, sillä näin ei löydettäisi systeemikriisin todellista aiheuttajaa.

Kriisiin oli varmasti lukuisia ja ehkä merkittävämpiäkin syitä kuin johdon kannustimet, mutta mitään syytä ei pidä jättää huomiotta ja korjaamatta – ei esimerkiksi suojella ylimitoitettuja bonuksia tarjonneita ja niitä saaneita.

Finanssikriisin partaalle tultiin professori Holmströmin mukaan siksi, että ulkomailta tulvi kansainvälisen nousukauden myötä runsaasti rahaa, jolle oli löydettävä parkkipaikkoja, jollaisiksi investointipankit keksivät vähävaraisten asunnot. Asuntolainojen pohjalta rakennettuja epämääräisiä subprime-papereita laskettiin markkinoille. Eikö pitäisi keksiä järkevämpiä parkkipaikkoja ja turvallisempia tuotteita?

Yksi suosittu selitys kriisille on, että asuntojen hintojen 30 prosentin laskuun kukaan ei ollut pystynyt varautumaan, koska ei ollut empiiristä dataa riskien ennakoimiseksi. Silloin kun ollaan tekemisissä epätodennäköisten, mutta vaikutuksiltaan merkittävien tapahtumien kanssa, ei empiiristä tietoa tietenkään ole. Silti olisi pyrittävä arvioimaan näitäkin riskejä ja myös varautumaan niihin.

Subprime-papereille saatiin luokituslaitoksilta parhaat reittaukset, ja näin luotiin valheellinen luottamus läpinäkymättömiin riskipitoisiin tuotteisiin. Luulisi, että myös finanssialalla on tuotevastuu.

Vaikka rahoitusjärjestelmässä on teknisessä mielessä paljon parannettavaa, on syytä muistaa, että järjestelmää pyörittävät itsekkäät ihmiset. He eivät välttämättä piittaa niin sanotusta systeemiriskistä; laskun kuittaavat veronmaksajat. Ellei systeemiä parannettaessa ymmärretä asettaa rajoja ja vastuuta nimenomaan ihmisille, ei ole paljon toiveita potilaan paranemisesta.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20091002 (20091002) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster