Pekka Pihlanto
Keskustelu presidentin valtaoikeuksista sivuraiteilla

Turun Sanomat 12.1.2010

Maan hallitus ajaa presidentin vallan karsimista. Erityisesti presidentin ja pääministerin kahden lautasen sekoilu EU-huippukokouksissa lienee eräs keskeinen syy tähän. Onhan epätietoisuus siitä, kumpi sanoo viimeisen sanan nakertanut maamme arvovaltaa.

Taustalla on lisäksi Urho Kekkosen pitkä varjo, mutta myös myöhemmin hallinneet presidentit lienevät omapäisyydellään vaikuttaneet hankkeen käynnistämiseen. Christoffer Taxellin johtama komitea pohtii asiaa ja jättää tammikuun lopussa mietintönsä.

EU-huippukokouksissa käsitellään sekä perinteiseen sisä- että ulkopolitiikkaan luettavia asioita, mutta näiden jakaminen kokouksessa kahden henkilön kesken ei ole mielekästä. Siksi säännöksiä on syytä selkeyttää ja antaa eduskunnalle vastuussa olevalle pääministerille yksinoikeus huippukokouksiin osallistumiselle. Presidentille voitaisiin edelleen jättää yhteydenpito kolmansiin maihin, mutta yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Arvojohtajuus on aina presidentille mahdollinen ja tärkeä rooli – jos vain henkilön edellytykset siihen riittävät.

Presidentin valtaa koskevissa asiaperusteissakin olisi riittävästi pohdittavaa, mutta eri tahojen kannanottoihin näyttävät vaikuttaneen sekä nykyisen että spekuloidun tulevan presidentin henkilöllisyys – ja näiden henkilökohtaiset mielipiteet. Edeltäjiensä tapaan nykyinen presidentti puolustaa tiukasti tulevien presidenttien valtaa. Kukapa haluaisi, että hänen jälkeensä virka menettää hohtoaan? Sauli Niinistö on vastoin oman puolueensa näkemystä presidentin vallan säilyttämisen kannalla. Lieneekö hänen kantaansa vaikuttanut se, että hän saattaa itse istua seuraavaksi presidentin pallilla?

Yksilösidonnaisuus leimaa myös sosialidemokraattien kantaa. Solidaarisuudesta ”nöyryytettyä” presidenttiä kohtaan puolueen johtavat nimet kannattavat päämiehen vallan säilyttämistä. Tämä voi olla myös vaalitaktiikkaa, sillä kansalaisten enemmistö vastustaa presidentin vallan karsimista.

Näyttää joka tapauksessa siltä, että keskustelua presidentin vallasta ei ole kaikilta osin käyty henkilöistä ja muista taktisista harkinnoista riippumattomalla periaatteellisella tasolla. Toivottavaa on, ettei tärkein näkökohta eli maan etu jäisi samalla toissijaiseksi.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20100112 (20100112) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster