Pekka Pihlanto
Aalto-yliopisto vie muiden resursseja

Kauppalehti 25.2.2010

Kauppalehden pääkirjoituksessa (17.2.) todetaan, että muilla aloilla ja koko yhteiskunnassa sopeuttamistoimet yt-neuvotteluineen ovat olleet arkipäivää jo kauan – nyt on yliopistojen vuoro ottaa samoja lääkkeitä.

Budjettien tasapainosta on tietenkin yliopistoissakin huolehdittava, mutta on harhaanjohtavaa rinnastaa yliopistot muuhun talouteen. Yliopistot poikkeavat esimerkiksi yrityksistä, sillä ne eivät voi parantaa taloudellista tuottavuuttaan lisäämällä tulovirtaa, kuten yritykset – niiden tulokset kun eivät ole rahamääräisiä.

Valtiolla on edelleen vastuunsa yliopistojen perusrahoituksesta, ja näin täytyy olla jatkossakin. Yliopistojen harjoittama tutkimus ja opetus eivät voi koskaan olla itse kannattavia. Varsinkin perustutkimus on periaatteessa taloudellisesti tuottamatonta – mahdolliset tuotot syntyvät vasta sovellusten kautta muun muassa yrityksissä.

Yliopistolaitos onkin luonteeltaan kansallinen investointi, joka yhteiskunnan on rahoitettava, jos se sellaista haluaa. Mikäli rahoitusta leikataan, yliopistot eivät voi lunastaa opetukselle ja tutkimukselle asetettuja odotuksia. Yhteiskunnan etu ei ole antaa yliopistojen kurjistua.

Pääkirjoituksessa katsotaan, että Aalto-ylipisto ei ole vienyt muiden yliopistojen resursseja. Kyllä on. Ensinnäkin valtion panostus siihen on moninkertainen maamme muiden yliopistojen yhteiseen osuuteen nähden. Toiseksi Aalto-yliopisto kilpailee valtion sille säätämän ”lippulaivan” asemansa nojalla ylivoimaisena – ilman erityisiä tulosnäyttöjä – samoilla niukoilla sponsorimarkkinoilla kuin muutkin yliopistot.

Eräs alkulähde yliopistojen vaikeuksille on nimenomaan uusi yliopistolaki. Sen myötä yliopistoille on muun muassa koitunut joukko sellaisia maksuja, joita yliopistoilla ei aikaisemmin ollut. Kaikille yliopistoille syntyi tämän johdosta rahoitusvajausta, joka nyt vaaditaan katettavaksi kiristyneiltä yksityisen rahan markkinoilta.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto


Pihlanto Pekka 20100225 (20100225) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster