Ajk kotisivu Pekka Pihlanto

Matkalla Montreux' ssä


Näytä suurempi kartta

Asuimme Montreux'n keskustassa hotelli Splendid'issa Grand-Ruen varrella. Näköala Geneven järvelle ja sen toisella rannalla olevaan vuoristoon.

Kadun ylittämällä pääsi rantabulevardille (Quai), jonka varrella oli hienoja kukkaistutuksia. Kävelin aamuisin latte macchiatolle (tai renverse'lle) johonkin kahvilaan ja kirjoitin muistikirjaani lehtijuttuja. Niitä siunaantui kolme matkan aikana - perästä kuuluu.

Samaa rantatietä, jonka nimi muuttui aika ajoin (Quai jotakin se aina oli)jatkoin kerran Chillonin linnaan (45 minuutin kävely). Matkan varrella oli Mannerheimin muistomerkki - obeliskimainen kivipylväs - mukava yllätys!

Chillonin linna on suunnilleen Turun linnan ikäinen. Mukavan kotoinen sokkeloisine huoneineen ja muurien kupeilla kiertelevine puukäytävineen. Linnan kellarissa oli eräässä pylväässä Byronin kaivertama nimikirjoitus - seinällä muistolaatta.

Bussilla pääsi mukavasti takaisin hotellin eteen - ilmaiseksi, sillä hotellista sai Montreux-Riviera -kortin, jolla voi matkustaa ilmaiseksi busseilla ja sai alennusta museoihin.

Toisen kävelymatkan tein samaa rantaa päinvastaiseen suntaan Vevey'iin, joka on pieni kaupunki sekin. Kesti toista tuntia kävellä. Loppumatkasta tie erkani rannalta ylös vähemmän vaikuttavalle kadulle. Perillä Vevey'ssä olin hetken eksyksissä, sillä siellä oli kaksi saman nimistä katua. Lopulta löysin Charlie Chaplinin patsaan ja päätorin Place du Marchen, joka oli kuitenkin suuri pysäköintipaikka. Bussilla kätevästi takaisin - samalla linja 1:llä kuin linnastakin.

Seuraavana päivänä kävin Vevey'ssä bussilla uudelleen ja söin murean pihvin Hostellerie du Geneven ravintolassa. Tarjoilija ei ymmärtänyt sipulittomuutta koskevaa toivomustani, mutta samassa pöydässä istunut rouva käänsi tilaukseni ranskaksi. Rouva oli kotoisin Bernistä - kävi ilmi kun keskustelimme. Kovasti kohteliaita olivat sveitsiläiset muutoinkin. Kirjoitinkin aiheesta alla olevan jutun, jota ehkä tarjoan Hesariin.

Eräänä päivänä kävin Pirjopäivin kanssa Veveyssä ja teimme matkan funikularilla Mont Pelerin rinnettä ylös niin korkealle kuin pääsi. Päätepysäkillä oluet hienon järvi- ja vuoristomaiseman äärellä. Toistakin funikularia aioimme kokeilla Montreux'ssä lähellä Chillonin linnaa, mutta vaunu oli juuttunut puoliväliin, emmekä jääneet odottamaan milloin se saadaan sieltä alas.

Muita pitemmälle meneviä matkoja en tehnyt vaan viihdyin lähimaisemissa. Kävin Pirjopäivin kanssa lounaalla hotellin ja hänen kielikoulunsa lähistöllä olevissa ravintoloissa, joita riitti. Em. linkissä olevassa valokuvassa on koulun lisäksi meidän hotellimmekin - koulu ja Splendid olivat alle 50 metrin päässä toisistaan kuvassa näkyvän Grand-ruen varrella.

Pirjopäivillä oli kurssinsa kanssa matkoja mm. Gryeren juustomuseoon, Nestlen suklaatehtaalle ja Vevey'n ruokamuseoon sekä viimeisenä päivänä risteily järvelle. Laivat poikkesivatkin hotellimme edustalla olevassa laiturissa monta kertaa päivässä (em. kielikoulun linkin kuvassa tämä laituri).

Valitettavasti Monteuxi 44 vuotta vanhat jazz-festivaalit oli jo tältä vuodelta pidetty. Sen sijaan sattui oleskelumme aikaan kaupungin symboliksi muodostuneen rock-muusikko Freddie Mercuryn muistopäivä. Hänen rannassa olevalle muistopatsaalleen olivat fanit tuoneet kukkia, kynttilöitä ym. Itse en ollut aikaisemmin tästä Queen-yhtyeen solistista kuullut mitään. Törmäsin myös Miles Davis Hall'iin, joka oli Montreux'n konserttitalon yhteydessä. Tämä kuuluisa jazz-trumpetisti kävi aikoinaan Montreux'n festivaaleilla. Hallin lähistöllä olevassa puistossa bongasin jazz- ja blues- muusikoiden patsaita: Ella Fitzgerald, Ray Charles, Keith Jarret, B.B. King ja joku muu lisäksi.

Edelliseen hiukan liittyen todettakoon, että toiseksi viimeisenä iltana pidimme kahdestaan loppukaronkkaa loistohotelli Royal Plazan Sinatra's Bar'issa. Paikalla oli elävää musiikkia - pianisti flyygelin äärellä soitti tutunoloisia säveliä. Todella tyylikäs ja hienostuneesti sisustettu baaritila, josta oli tietenkin näköala järvelle.

Sen verran Montreux'sta vielä, että se on alle tunnin junamatkan päässä Genevestä - järven toisessa päässä. Me olimme tilanneet kielikoululta taksikuljetukset lentokentän ja hotellin välille. Matkan varrella viinitarhoja ja huimaavia näköaloja - sekä Lausannen kaupunki, jossa marsalkka Mannerheim vietti elämänsä viimeiset ajat.

Pekka Pihlanto 20100919 (20100919) o  Kotisivu o  Lehtikirjoitukset o WebMaster