Pekka Pihlanto
Suomessa ei osata ottaa toisia tarpeeksi huomioon

Helsingin Sanomat 10.10.2010

Marc Baumann ihmettelee onko hän tosiaan ainoa autoilija, joka pysähtyy suojatien eteen (HS 3.10.). Suomessa näyttää muiden ihmisten huomioon ottaminen rappeutuneen niin liikenteessä kuin muussakin ihmisten välisessä kanssakäymisessä.

Ero muuhun Eurooppaan on silmiinpistävä. Esimerkiksi sveitsiläinen autoilija antaa hämmästyttävän säännöllisesti jalankulkijalle tilaa suojatiellä – ei puhettakaan siitä, että ajettaisiin suojatien eteen pysähtyneen auton ohi.

Lisäksi ihmiset puhuttelevat siellä toisiaan kohteliaasti ja arvostavasti, ja lapset käyttäytyvät julkisilla paikoilla todella mallikelpoisesti. Kuljettajaa saatetaan tervehtiä jopa bussista poistuttaessa. Ilkivallan jälkiä ei juurikaan esiinny ja julkiset tilat pidetään siisteinä. Humalaisia ei näe. Yleinen ilmapiiri onkin leppoisa ja muut huomioon ottava.

Mikähän Suomessa meni pieleen kun meidän näyttää olevan niin vaikea elää säällisesti ihmisyhteisössä? Sen sijaan että olisimme suvaitsevaisia ja kohteliaita, me uhoamme liian usein tyyliin: ”kukaan muu ei ole mitään” – tai vaivumme masennukseen

Samaan tapaan kuin hyvien Pisa-tulostemme ihmettelijät tulevat tänne, päättäjämme voisivat käydä muualla Euroopassa katsomassa, miten se siellä onnistui. Ensimmäinen askel olisi muutoksen tarpeen tunnistaminen ja tunnustaminen.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20101010 (20101010) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster