Pekka Pihlanto
Kansalaisten luottamus horjuu

Helsingin Sanomat 21.3.2011

Hallituspuolueet ja oppositio kiistelevät vilkkaasti siitä, pitäisikö Suomen vielä lisätä panostustaan Euroopan vakausrahastoon nykyisestä kahdeksasta miljardista eurosta. Vastuullisiksi itseään luonnehtivat hallituspuolueet katsovat enemmän tai vähemmän peitellysti tämäntarpeelliseksi, jotta rahoitusmarkkinoiden luottamusta kriisivaltioiden kykyyn hoitaa velvoitteitaan ei vaaranneta.

Vaihtoehtoja tälle ei tunnu olevan. Kuitenkin useat asiantuntijat ovat ehdottaneet, että Kreikka asetettaisiin velkasaneeraukseen, jolloin sille lainanneet pankit joutuisivat kärsimään luottotappioita ja veronmaksajien taakka kevenisi.

Sen sijaan hallituksen edustajat ihmettelevät, miten opposition edustajilla on parempaa tietoa kuin EU:n asiantuntijoilla, jotka ovat kallistuneet vakausrahaston kasvattamiseen. On kuitenkin syytä muistaa, että EU:n asiantuntijoilla saattaa olla omiakin tavoitteitaan asiassa. Eräs tällainen on oman maan pankkien turvaaminen luottotappioilta. Tämän tavoitteen ei luulisi niinkään kiinnostavan Suomen edustajia, sillä maamme pankit toimivat maltillisesti, eivätkä juurikaan luotottaneet kriisimaita.

Kukaan ei voi taata, että lisäpanostus vakausrahastoon olisi riittävä ja palauttaisi rahoitusmarkkinoiden luottamuksen. Monien maamme kansalaisten reaktio vaikuttaa kuitenkin selvältä: he ovat menettäneet luottamuksensa rahoitusmarkkinoihin. Tätä ei sovi ihmetellä esimerkiksi niiden uutisten valossa, joiden mukaan pankit jatkavat suurten bonusten maksamista johtajilleen ikään kuin finanssikriisiä ei olisi ollutkaan.

Pekka Pihlanto,
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän


Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela