Pekka Pihlanto
Takauksesta voi tulla yllättäen todellisuutta

Helsingin Sanomat 14.6.2011

Monet ajattelevat, että EU:n kriisimaiden tukeminen merkitsee paljolti vain vakuuksien antamista, joka ei edellytä meiltä selvän rahan maksamista. Lainana annettavaa tukea taas saatetaan pitää liiketoimena, josta voimme saada jopa korkovoittoa.

Kokeneemmat kansalaiset tietävät, että maksun aika voi kuitenkin yllättäen tulla. Moni takaaja muistaa viime laman edellä pankinjohtajan vakuuttaneen, että takaus on pelkkä muodollisuus, joka kuitenkin muuttui yllättäen katkeraksi todellisuudeksi. Lisäksi useat pankit kärsivät odottamattomia luottotappioita.

Meillä on puolueiden avainpaikoilla lukuisia henkilöitä, joilla ei ole sanottavasti omakohtaisia kokemuksia politiikan ulkopuolisesta työelämästä ja talouden realiteeteista. Niinpä he saattavat ministereinä toimiessaan olla talousasioissa liian hyväuskoisia ja niiden asiantuntijoiden vietävissä, jotka kulloinkin tuntuvat arvovaltaisilta.

Tärkeistä EU-asioista päättävien tulisikin pysähtyä vakavasti harkitsemaan myös muita kuin sillä hetkellä itsestään selviltä tuntuvia ratkaisuja. Kukaan ei mahda mitään taustoilleen, mutta jokainen voi pyrkiä laajentamaan näkökulmaansa ja varautua muihin vaihtoehtoihin – myös luonteeltaan ikäviin. Niillä kun on silloin tällöin taipumus toteutua vastoin kaikkia ennakko-odotuksia.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela