Pekka Pihlanto
Pelaavatko luottoluokittajat velkakriisissä?

Helsingin Sanomat 14.7.2011

Amerikkalaiset luottoluokitusyhtiöt ovat pudottaneet Kreikan, Portugalin ja viimeksi Irlannin luottoluokitusta. EU-viranomaiset ovat jo moittineet yhtiöiden toimintaa kriisin pahentamisesta. Myös suomalaista veronmaksajaa kiinnostaisi tietää, minkälaisin motiivein luokittajat ovat liikkeella.

Luokitusyhtiöillä on kaksi keskeistä asiakasryhmää: luokituksestaan maksavat velalliset sekä näiden velkapapereita hankkivat finanssitoimijat. Yhdysvalloista alkaneen finanssikriisin jälkeen luokitusyhtiöitä moitittiin velallisten suosimisesta eli roskalainoiksi osoittautuneiden papereiden reittauksesta parhaaseen luokkaan. Tällöin niitä ostaneet tulivat harhaanjohdetuiksi tunnetuin seurauksin.

Euroopan velkakriisin yhteydessä maksukyvyttömyyden partaalla keikkuvien velallisten intressi ei näytä luokittajia kiinnostavan. Sen sijaan herää epäilys, että nyt ollaan sijoittajien asialla. Saahan luottoluokituksen muutoksesta johtuva kriisin paheneminen EU-päättäjät kasaamaan uusia tukipaketteja, joiden tarkoittamat rahat siirtyvät kriisimaiden erääntyvien velkojen maksuun eli lainoittajille. Epäilystä vahvistaa vielä se, että esimerkiksi Portugalin luokituksen pudotusta ryyditti luokittajan esitys uudesta tukipaketista.

Olisikin hyvä saattaa julkisuuteen, minkä maiden pankeille uudet tukirahat tulevat siirtymään. Joku voi tosin tulkita luokitusyritysten toiminnan muutoksen niin, että ne ottavat nyt huomioon finanssikriisin puhkeamisen jälkeisen kritiikin vakavasti ja ovat luokituksissaan tarkempia.

Realistisempi tarkkailija taas epäilee, että luokittajilla voi olla intressisuhteita tiettyihin finanssitoimijoihin – joka tapauksessa niiden toiminta näyttää suosivan rahoituslaitoksia, joilla on erääntyviä saatavia kriisimailta. Erityisesti luokittajien yhtenäinen kansallisuus pistää silmään. Liialliseen hyväuskoisuuteen ei luokittajienkaan toiminnan suhteen ole nyt missään tapauksessa varaa.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela