Pekka Pihlanto
Maailma muuttuu Eskoseni

Turun Sanomat, Lukijan kolumni 11.8.2011

Muutoksesta on tullut pysyvää, sanotaan melkein kaikilla elämän aloilla. Yritysmaailmassa on puhuttu muutoksesta ja muutosjohtajuudesta jo pitkään – yleensä positiiviseen sävyyn. Perusteluna ovat markkinoiden maailmanlaajuiset muutokset ja niihin liittyen kilpailun kiristyminen.

Jokainen on havainnut muutoksia myös maailmantaloudessa. Tuskin finanssikriisistä oli jotenkin toivuttu, kun törmättiin euromaiden velkakriisiin. Talouden lisäksi yhteiskunnissa on nähty sosiaalisia, kansalaisten suhteisiin liittyviä muutoksia – jälleen huonompaan suuntaan. Erimielisyydet ovat kärjistyneet erityisesti poliittisten äärilaitojen kesken. Puhutaan äärioikeiston ja populismin noususta, joka huolestuttaa poliittisen jatkumon vastakkaisessa päässä olevia, mutta myös muita, jotka kaipaavat sopuisaa yhteiskunnallista ilmapiiriä.

Ajattelutapojen väliset törmäykset ovat monesti lyöneet yli erityisesti internetin lukuisilla keskustelupalstoilla. Netissä kun voi yleensä roiskia aggressioitaan nimettömänä. Nimettömyys poistaa helposti viimeisenkin suodattimen kirjoittajan mielestä.

Internetin lisäksi myös julkisilla paikoilla on jo pitkään havaittu ikäviä muutoksen tuulia. Katuväkivalta on kasvussa ja liikennesäännöt näyttävät koskevan vain osaa kansalaisista. Lievemmistä muutoksista mainittakoon suurten yleisötapahtumien törkyiset jäljet. Pienemmälläkin porukalla saadaan usein siivouspartiot täystyöllistetyiksi.

Näitä käyttäytymismuutoksia voi joku luonnehtia vaikkapa yksilöiden itsenäistymiseksi, irtiotoksi yhteiskunnan auktoriteeteista ja säännöistä. Kriittisemmin ilmaisten kyse näyttäisi yksinkertaisesti olevan itsekurin ja suhteellisuuden tajun puutteesta. Ikään kuin kasvatuksen jäljet olisivat monien ihmisten osalta sulaneet jäjettömiin. Enää ei ole niin väliä, miltä muista tuntuu.

Globaalin talouden ongelmat ovat tietysti vaikutuksiltaan megaluokkaa näihin katukuvassa, puistoissa ja netissä näkyviin ylilyönteihin verrattuna. Mutta myös talouden muutosten taustalla on havaittavissa uudenlaista kohtuuttomuutta. Pidäkkeetön henkilökohtainen ahneus ja tolkuton valtion velan paisuttaminen todistavat itsekurin ja kohtuullisuuden tajun puuttumista. Olipa tällainen ilmiö globaali tai paikallinen, se hankaloittaa kaikkien elämää.

”Niin muuttuu maailma Eskoseni” kirjoitti Aleksis Kivi. Nyt näyttää siltä, että maailman lisäksi muuttumassa ovat ihmisten käyttäytymistavat. Olisikin varmasti syytä käynnistää uudenlainen muutos, mutta päinvastaiseen eli yksilöiden vastuullisuutta korostavaan suuntaan.

On tärkeää huolehtia ympäristön ja koko maapallon luonnon tilasta, mutta yhtä perusteltua olisi murehtia myös ihmisten tilaa. Näitä kahta ongelmaryhmää korjaavat toimenpiteet eivät sulje toisiaan pois – pikemminkin ne tukevat toisiaan

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela