Pekka Pihlanto
EU:ta johdetaan taitamattomasti

Helsingin Sanomat 14.8.2011

EU:sta puhuttaessa on monesti viitattu sen demokratiavajeeseen. Velkakriisiin joutumisesta ja EU:n haparoinnista sen hallinnassa voidaan ounastella, että yhteisöä vaivaa myös johdon pätevyysvaje. Olivathan EU-hallinnon laiminlyönnit yhteisön sääntöjen valvonnassa eräs syy nykyiseen kriisiin, ja tehokkaita keinoja kriisin ratkaisemiseksi ei ole löytynyt.

Voidaan kysyä, missä määrin EU-maiden hallitusten johtajat ovat ylipäätään päteviä Euroopan laajuisten talousasioiden hoidossa. Joka tapauksessa kukaan ei voine väittää, että he ovat osoittaneet erityistä taitavuutta hoitaessaan talousasioita huippukokouksissa.

Huippukokousta leimaa myös tietynlainen demokratiavaje, sillä se ei ole juurikaan todellisessa parlamentaarisessa valvonnassa. Vain kotimaansa parlamenttia ja äänestäjiä huippukokousedustaja joutuu jossakin määrin kuuntelemaan – ainakin vaalien edellä. Siinä juuri onkin ongelma, sillä varsinkin suuret valtiot vetävät surutta kotiinpäin. Suomikin on sitä alkanut opetella, tosin huonolla menestyksellä.

Kun todellista johtamiskykyä puuttuu, kokonaisuuden etu unohtuu ja poliitikkopäättäjät sortuvat nurkkakuntaiseen politikointiin. Ei ole ihme, että markkinavoimat pyörittävät EU-päättäjiä, sillä poliitikot eivät vedä vertoja talousosaamisessa rahoitusmaailman asiantuntijoille.

Menneinä vuosina pääministerit ja usein tavallisetkin ministerit olivat tohtoreita: J.K. Paasikivi, Urho Kekkonen, Mauno Koivisto, Johannes Virolainen ja monet muut. Nykyisessä järjestelmässä tämä olisi tuskin mahdollista, sillä puoluekoneistot tarjoavat hallitustehtäviin suhteellisen vaatimattoman koulutuksen omaavia poliittisen pelin taitajia. Nämä ovat sitten talouskriiseissä asiantuntijoidensa armoilla.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20110814 (20110814) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster