Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Vakavia vajeita EU:n johdossa

Vakka-Suomen Sanomat 18.8.2011

EU:sta puhuttaessa on monesti viitattu sen demokratiavajeeseen. Velkakriisiin joutumisesta ja EU:n haparoinnista sen hallinnassa voidaan päätellä, että yhteisöä leimaa myös johdon pätevyysvaje. Olivathan EU-hallinnon laiminlyönnit yhteisön sääntöjen noudattamisen valvonnassa eräs syy nykyiseen kriisiin, ja tehokkaita keinoja kriisin ratkaisemiseksi ei ole löytynyt.

EU:n johtavien poliitikkojen ja byrokraattien armeija toteuttaa ”suurta visiotaan” kallistamatta juurikaan korvaansa talousrealismille. Kautta aikojen idealistit ovat osoittautuneet vaarallisiksi vallanpitäjiksi.

Miksi sitten EU-maiden pääministerit osoittautuvat ”viisaat” päänsä yhteen lyödessään tehottomiksi päättäjiksi? Voidaan tietysti kysyä, missä määrin EU-maiden hallitusten johtajat ovat ylipäätään päteviä Euroopan laajuisten talousasioiden hoidossa. Joka tapauksessa he ovat osoittautuneet suorastaan epäpäteviksi hoitaessaan talousasioita huippukokouksissa.

Huippukokousta leimaa demokratiavaje, sillä se ei ole juurikaan todellisessa parlamentaarisessa valvonnassa. Vain kotimaansa parlamenttia ja äänestäjiä kukin huippukokousedustaja joutuu jossakin määrin kuuntelemaan ainakin vaalien edellä. Siinä juuri onkin ongelma, sillä varsinkin suuret valtiot vetävät surutta kotiinpäin – Suomikin on sitä alkanut opetella, tosin huonolla menestyksellä.

Kun todellista johtamiskykyä puuttuu, kokonaisuuden etu unohtuu ja poliitikkopäättäjät sortuvat pikkupolitikointiin. Ei ole ihme, että markkinavoimat pyörittävät EU-päättäjiä, sillä poliitikot eivät pärjää talousosaamisessa rahoitusmaailman asiantuntijoille.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku/Velkua

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20110818 (20110818) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster