Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Tahallista väärintulkintaa?

Vakka-Suomen Sanomat 22.9.2011

Viime aikoina julkisuudessa on kohuttu perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-Ahon blogiinsa kirjoittamasta lausumasta, jonka mukaan Kreikassa ei auta järjestyksen ylläpitämiseen muu kuin sotilasjuntta panssarivaunuineen. Lähes saman verran kohua aiheutti saman puolueen kansanedustaja Jussi Niinistö puheillaan varmistimen poistamisesta kun kuulee sanan parlamentarismi.

Varsinkin Halla-Ahon toteamus on harvinaisen tyhmä hänen asemansa huomioon ottaen. Se edustaa ehkä Kreikan tilanteen toivottomuudesta kumpuavaa ironiaa, jota ei kuitenkaan olisi pitänyt kirjoittaa näkyviin tuhansien lukijoiden luettavaksi.

Niinistön kommentti on huomattavasti lievempi. Se on metafora eli vertauskuva, joka on peräisin kirjailija Simo Penttilän kenraaliluutnantti T.J. A. Heikkilän seikkailuja koskevista teoksista. Tämä sanonta tarkoittaa torjuvaa suhtautumista kyseiseen asiaan, mutta sillä ei ole mitään tekemistä konkreettisen ampumisen kanssa. Se on yhtä harmiton kuin sanonta, jossa joku puheillaan ”räjäytti pommin”.

Olipa perussuomalaisten poliittisesta linjasta sinänsä mitä mieltä tahansa on todettava, että tällaisiin sanontoihin puuttuminen on tosikkomaista tahallista väärinymmärtämistä. Ei kukaan voi tosissaan olla niin tyhmä, että luulee tuollaisen kielikuvan osoittavan jotakin konkreettista aikomusta. Tällainen ylitulkinta on omiaan köyhdyttämään suomenkieltä, jos värikkäät sanonnat jäävät nyt pois käytöstä.

Eräs selitys tällaisille tahallisille väärintulkinnoille on kiristynyt poliittinen ilmapiiri, jossa yritetään ”lyödä vastustajaa kuin vierasta sikaa” (todettakoon, että tämäkään sanonta ei tarkoita fyysistä pahoinpitelyä). Toinen ilmeinen selitys on nykyinen poliitikkojen varomattomia sanontoja tonkiva journalismi, joka suurentelee niitä yli kaiken kohtuuden saadakseen myyviä otsikoita. Roskalehtijournalismiin ovat lukijakadon myötä turvautuneet jopa entiset laatulehdet.

Tällainen toiminta näyttää tulleen käyttöön jäädäkseen. Julkisuudessa kantaa ottavat joutuvat nyt varomaan sanojaan, ja poliittisesta keskustelusta uhkaa tulla entistä tylsempää. Suotavaa kuitenkin olisi, että suuri yleisö oivaltaisi, mitä kyseenalaisia motiiveja tällaisten liioittelevien reaktioiden takana saattaa olla. Tyhmät lausunnot on syytä tuomita asiallisesti, mutta harmittomien kielikuvien tahalliset väärinymmärtäjät olisi terveellistä saattaa naurunalaisiksi.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku/Velkua

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20110922 (20110922) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster