Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Luovutammeko päätösvallan suurille EU-maille

Turun Sanomat, Lukijan kolumni 15.12.2011

Suomessa kiistellään Euroopan pysyvän vakausrahaston (EVM) päätösvaltasäännöstä. Pitäisikö meidän taipua siihen, että varojen käytöstä päättää yksimielisyyden sijasta määräenemmistö?

Pienen maan kannalta olisi turvallisempaa, jos päätös tehtäisiin yksimielisesti. Toisaalta yksimielisyyskin voi merkitä vain näennäistä valinnanvapautta, sillä jos Suomi olisi yksin eri mieltä, painostus olisi todella kovaa.

Määräenemmistöpäätös on kuitenkin vielä huonompi vaihtoehto, sillä pienet maat joutuisivat siinä tyytymään suurempien tahtoon. Edessämme voisi olla esimerkiksi osallistuminen suurten EU-maiden pankkien tukemiseen. Meniväthän Kreikan tukipakettiin suunnatut varamme paljolti Saksan ja Ranskan rahoituslaitoksille. Suomalaisilla pankeilla ei ollut merkittäviä saatavia Kreikasta, mutta tämä näkökohta ei painanut mitään tukitaakkaa jyvitettäessä.

Samoin voi käydä jatkossakin. Pienen maan ei ole mitään syytä luottaa kumppanien oikeudenmukaisuuteen. Resurssimme otetaan jatkossakin surutta käyttöön täysimääräisesti meitä kuulematta, jos meillä ei ole yksimielisyysvaatimuksen tuomaa neuvotteluvoimaa tukenamme. Joudumme vain katsomaan sivusta, kun rahoistamme päätetään. Tämä ei ole sitä, mitä me lähdimme EU:sta tavoittelemaan eli aitoa istumista niissä pöydissä, joissa päätökset tehdään.

Vielä epäoikeudenmukaisemmalta tilanne tuntuu kun otetaan huomioon, että Saksalla, Ranskalla ja Italialla on tosiasiallinen veto-oikeus tukipäätöksiin, eli ne voivat kokonsa turvin vetäytyä tukemisesta. Eräät saksalaiset asiantuntijat ovat todenneet, että maan perustuslaki ei salli tilannetta, jossa se joutuisi tukivastuuseen ilman mahdollisuutta vetäytyä halutessaan pois. Miksi Suomen perustuslain pitäisi joustaa?

Suomessa on monia, jotka murehtivat ensisijaisesti Euroopan tilannetta, ja unohtavat oman maansa edun. Kaikki jo tehdyt tukipäätökset ja mahdollisesti tulevaisuudessa muiden meidän puolestamme tekemät päätökset lisäävät velkataakkaa, joka meidän on itse maksettava. Miksi Ruotsi ja Englanti saivat olla itsekkäitä, mutta me emme?

Päättäjiä luulisi kiinnostavan, miten velkamme tullaan hoitamaan. Olisi myös hyvä kysyä, mistä kansalaisemme pakotetaan luopumaan, kun kaikki vastuut lankeavat. Lyhyt vastaus tähän on: joudumme jättämään jäähyväiset hyvinvointivaltiolle.

Saattaisikin olla viisainta vaatia tukipäätösten yksimielisyyttä, ja jos siihen ei suostuta, kuten näyttää, vetäytyä EVM:stä. Meidän rahkeemme kun eivät tule kestämään isoisten kyydissä.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20111215 (20111215) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster