Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Oliko Fortumin vienti pörssiin virhe?

Kauppalehti 9.1.2012

Myrskytuhot herättävät kysymyksen, onko pörssiyhtiömuoto oikea yhteiskunnan kannalta elintärkeää peruspalvelutehtävää suorittavalle yhtiölle. Kielteinen vastaus tähän on varsin lähellä. Myrskyjen voimakkuus on mahdollisesti lisääntynyt ilmastonmuutoksen seurauksena, mutta silti on vaikea hyväksyä sitä, että sadattuhannet taloudet ovat ilman sähköä päivä- tai osa jopa viikkokausia.

Mikä siis on muuttunut ilmaston ohella? Aivan ilmeisesti sähköyhtiöllä on korjaus- ja raivausmiehistöä huipputarvetta varten liian vähän. Miehistön määrä on mitoitettu jotakin normaalitasoa varten, koska se tulee taloudellisesti edullisemmaksi. Kustannukset sanelevat yhtiön ratkaisun, eikä suinkaan palvelun häiriötön sujuminen.

Vahinkoalueilta otetuista valokuvista näkyy selvästi, että puita kasvaa hyvin lähellä sähkölinjaa. On siis laiminlyöty hakkuita ja tyydytty liian kapeaan puuttomaan vyöhykkeeseen. Selitys on epäilemättä sama kuin edellä: puiden kaadot aiheuttaisivat kustannuksia. Kustannusten minimointitavoite on myös estänyt sähköjohtojen sijoittamisen maan alle.

Koska sähköyhtiöön oli vaikea saada yhteyttä vahinkoilmoituksen tekemiseksi herää epäilys, että myös tietoliikenneyhteydet on mitoitettu jotakin ”normaalitilannetta” ajatellen – tietenkin kustannussyistä.

Myös valtion kokonaan omistamilla palveluorganisaatioilla saattaa olla tarvetta kustannusten leikkauksiin, mutta näiden yhtiöiden tärkein sidosryhmä on kuitenkin asiakaskunta. Pörssiyhtiöissä näyttävät tärkeimmiksi sidosryhmiksi muodostuneen osakkeenomistajat ja johtajat. Kumpikin kaipaa ennen kaikkea hyviä vuosituloksia ja korkeita osakekursseja. Omistajilla ovat mielessään myyntivoitot ja osingot, johtajilla bonukset.

On siten kummankin ryhmän edun mukaista leikata kustannuksia kaikin mahdollisin keinoin. Tämän politiikan seurauksena yllättävässä kriisitilanteessa yhtiön perustehtävä jäi hoitamatta – tai se hoidettiin kehitysmaatasoisella tavalla.

Tässä tilanteessa valtiovallan olisi ryhdyttävä toimenpiteisiin, jotka turvaavat jatkossa kansalaisten oikeudet perustarpeitten tyydyttämiseen tältä osin. Ministerien tulee olla ensisijaisesti kansalaisten asialla, eikä yhtiöiden.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20120109 (20120109) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster