Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Bonusrulettia on syytä hillitä

Helsingin Sanomat 18.3.2012

Lentoyhtiö Finnair maksoi uudelle toimitusjohtajalleen 180 000 euron suuruisen salassa pidetyn palkkion. Se oli korvausta johtajan menettämistä edellisen työpaikan kannustinpalkkioista.

Tämä esimerkki osoittaa, että johdon kannustinpalkkiot, joiden tarkoitus on sitouttaa johtajat pysymään yrityksessä, eivät toimikaan. Milloin tahansa kilpailija voi ostaa johtajan korvaamalla tämän menettämän sitouttamispalkkion. Siten sitouttamiseen tarkoitetut bonukset ovat itse asiassa johtajien perusteeton tapa ulosmitata itselleen osakkeenomistajien varallisuutta.

Aikanaan optioita ja muita osakekursseista riippuvia palkkioita perusteltiin sillä, että niiden avulla johto saatiin toimimaan osakkeenomistajien edun mukaisesti. Myös tämä perustelu osoittautui keinotekoiseksi monestakin syystä. Osakekursseihin vaikuttavat ratkaisevasti lukuisat muutkin tekijät kuin johdon toiminta.

Lisäksi osakekursseja voidaan manipuloida tilapäisesti ja saada ne johdon kannalta edullisella hetkellä tilapäisesti ylös. Osakekursseihin tuijottaminen voi myös johtaa lyhytnäköiseen toimintaan sekä houkutella johtoa tarpeettoman suurten riskien ottoon. Nämä ovat omistajien kannalta haitallisia vaikutuksia.

Näyttää siis siltä, että johdon tulospalkkioissa on suuren puhalluksen makua. Olisikin osakkeenomistajien edun nimissä syytä hillitä ajoittain liialliseksi paisunutta bonusrulettia, jossa yhtiöiden hallituksissa istuva johtajien sisäpiiri myöntää toisilleen perusteettomia palkanlisiä.

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20120318 (20120318) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster