Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Kreikka yrittää kiristää

Vakka-Suomen Sanomat 31.5.2012

Kreikan laitavasemmistopuolue Syriza lisäsi parlamenttivaaleissa kannatustaan lupaamalla neuvotella EU:n tukipaketin ehdot uudelleen. Puolue saattaa saada epärealistisilla lupauksillaan vaalivoiton myös uusintavaaleissa. Muualtakin EU:sta on alkanut kuulua ääniä "elvytyksen" puolesta, mikä tarkoittaisi lisää velkaa ja vähemmän säästämistä. Elettäisiin jatkossakin muiden rahoilla.

Syriza-puolueen johto pelaa korkein panoksin. Se näyttää luottavan - paitsi äänestäjien tietämättömyyteen - myös siihen, että EU jatkaa lepsua politiikkaansa. Puolue voi olla arviossaan oikeassakin, sillä EU ei ehkä uskalla tiukan paikan tullen päästää Kreikkaa pois euroalueesta, vaan jatkaa rahan syytämistä pohjattomaan pussiin. Kreikan jääminen omilleen kun voisi vahingoittaa liikaa isojen euromaiden pankkeja.

Toisaalta sanotaan, että EU on jo valmistautunut Kreikan eroon sen varalta, että Syriza voittaa vaalit. Merkelin ja muiden toivomukset eurossa pysymisestä saattavatkin olla vain markkinoiden rauhoittelua. Syriza ei halua eroa eurosta, vaan tavoittelee edullisempia ehtoja Kreikan saamalle tuelle. Olisihan maan siirtyminen omaan valuuttaan katastrofi sen taloudelle ja pankeille.

On paljolti kysymys siitä, kumman osapuolen pokka pitää paremmin, Kreikan vai EU:n. Vaalit voittaessaan Syrizan olisi saatava ainakin näennäiset, mutta uskottavat myönnytykset pelastaakseen kasvonsa äänestäjien silmissä. EU tietysti suostuu neuvotteluihin, mutta pysyy toivottavasti tiukkana. Selkeät myönnytykset tarkoittavat meidän ja muiden asiansa hoitaneiden euromaiden rahojen heittämistä hukkaan. Aina tulisi uusia pyyntöjä ja pyytäjiä. Joskus pitäisi kuitenkin lopettaa avuntarjonta - mieluummin ennen kuin avustajien rahat ja luotto ovat lopussa.

Pohjois-eurooppalaisesta näkökulmasta täytyy ihmetellä kreikkalaisten röyhkeyttä. Maa on konkurssissa eli täysin ulkopuolisen avun varassa. Silti uhitellaan ja vaaditaan tukea sanoen koko EU:n suistuvan kurimukseen Kreikan mukana, ellei heidän kiristykseensä suostuta. Jos Suomi olisi vastaavassa asemassa, olisimme varmasti nöyrää poikaa, ja jopa häpeäisimme omaa taloudellista tunarointiamme. Suomi ei uskalla esittää edes omia oikeutettujakaan vaatimuksiaan EU:lle, ellei Saksa tai jokin muu suuri maa ole samalla kannalla. Töin tuskin saatiin läpi jonkinlaiset vesitetyt vakuudet.

Kreikkalaiset ovat toista maata. He vetoavat kunniakkaaseen historiaansa ja demokratian keksimiseen. Mahtaako nykykreikkalaisissa juurikaan olla muinaisten sankareiden jälkeläisiä? Nykyajan odysseukset kunnostautuvat yrittämällä maksattaa harharetkensä muiden euromaiden veronmaksajilla.

Pekka Pihlanto
Turku/Velkua

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20120531 (20120531) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster