Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Sopiiko EU kuntavaalien teemaksi?

28.7.2012 10:12 Uusi SuomiPuheenvuoro Pekka Pihlanto

On esitetty, että EU ja käynnissä oleva eurokriisi eivät sovi kuntavaalien keskusteluaiheiksi, koska kunnanvaltuustot eivät päätä EU:ta koskevista asioista. Mielestäni asia ei ole näin yksiviivainen. Kuten valtion, myös kuntien on varauduttava niihin sokkeihin, joita jo tähän mennessä tekemämme EU-sitoumukset tulevat taloudellemme aiheuttamaan. Kuntien valtionosuudet tulevat väistämättä pienenemään, ja mahdollinen eurolama kirpaisee kuntiakin.

Sopeutuminen on mielestäni aloitettava heti, vaikka mitään suuria eurokriisin laskuja ei ole vielä langennutkaan. Esimerkiksi mihinkään mittaviin kerskahankkeisiin – tyyliin Guggenheim – joiden hyöty ja tuotto kansalaisille ovat lähinnä kuvittelun varassa, ei nyt olisi kunnissa varaa.

Niinpä kuntavaaliehdokkaiden olisi tuotava selkeästi esiin näkemyksensä eurokriisistä ja sen todennäköisestä kehityksestä – varmuuttahan ei kenelläkään asiasta ole. Näin äänestäjä näkisi, kuka on euroideologian sokaisema, optimistisia toiveunia näkevä, ja kuka realisti, joka pitää jalkansa tukevasti maan pinnalla uskomatta komissaarien seireeninlauluihin, joilla yritetään epätoivoisesti pitää markkinat hetken rauhallisina.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20120728 (20120728) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster