Uusi Suomi, Puheenvuoro

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Presidentti Niinistöllä Koivisto-strategia?

Pekka Pihlanto

Uusi Suomi 23.8.2012 09:02 Pekka Pihlanto Kotimaa

Presidentti Sauli Niinistön toiminnassa presidenttinä näyttää olevan samoja piirteitä kuin presidentti Mauno Koivistolla aikoinaan. Tämä oli havaittavissa jo Niinistön vaalikampanjassa, ja linja näyttää jatkuvan presidenttinä.

Koiviston tapaan Niinistö pystyy antamaan vaikutelman politiikan ulkopuolisuudestaan: kumpikaan heistä ei ole tyypillinen poliitikko. Tavallinen poliitikko ei ole kriittinen suhteessa omaan puolueeseensa. Koivisto kuitenkin arvosteli voimakkaasti omaa puoluettaan. Muun muassa hän kuvasi synkin sanakääntein maan taloudellista tilannetta. Kansa piti tästä, mutta samalla se vieraannutti häntä omista joukoistaan sekä loi vaikutelmaa politiikan ulkopuolisuudesta. Samoin on tehnyt Niinistö esittämällä unilukkarin tyyliin hallituksen ja puolueensa edustajien kannasta poikkeavia näkemyksiä muun muassa EU:sta ja euroalueen ongelmista.

Koivisto tuli tunnetuksi itsenäisenä fundeeraajana, jonka filosofisista pohdinnoista oli joskus vaikea saada selkoa. Myös Niinistö pohdiskelee mielellään asioita yllättävästä ja usein tavallista laajemmasta näkökulmasta – eräänlaista filosofointia tämäkin.

Koivisto oli politiikan suuri yksinäinen – hänellä ei ollut missään vaiheessa laajaa myötäilijöiden hovia, toisin kuin edeltäjällään. Niinistöllä on ilmeisesti harvoja hyviä ystäviä politiikan piirissä. Niinistö myönsikin kerran, että hän ei ole silloisen valtiovarainministeri Jyrki Kataisen ”kaveri”.

Koivisto kunnostautui liikunnallisena hahmona, erityisesti lentopalloilijana. Niinistöllä on hieman samanlainen imago: hänet saatettiin nähdä ainakin vielä muutama vuosi sitten usein rullaluistimilla. Suomalaiset ovat urheilukansaa...

Koivistolla oli legendaarinen maine entisenä kaukopartiomiehenä ja ”satamajätkänä”.Niinistö puolestaan kiipesi puhelinpylvääseen tsunamiaaltoa pakoon. Hän on kirjoittanut ja puhunut tästä dramaattisesta tapahtumasta, joka luo hänen ylleen sankarin ja selviytyjän sädekehän.

Tämä yhdenmukaisuus kahden poliitikon toimintatapojen välillä saattaa johtua heidän joidenkin persoonallisuuspiirteittensä samankaltaisuudesta tai puhtaasta sattumasta. Jos se oli myös osittain Niinistön tietoista julkisuusstrategiaa, hänen valintansa tasavallan presidentiksi osoitti, että strategia toimi.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 

Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20120824 (20120821) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster