Helsingin Sanomat 28.8.2012

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Vetävätkö markkinavoimat henkeä?

Eurorintama vaikuttaa poikkeuksellisen hiljaiselta. Johtuneeko tämä eurooppalaisten lomakaudesta, vai ovatko EU:n toimenpiteet alkaneet sittenkin purra? Joka tapauksessa markkinavoimat ovat ikään kuin vetämässä henkeä.

Aikaisemmin näytti siltä, että kriisimaiden luottoluokitusten alentamisilla ja korkotason nostoilla luotiin euroalueelle paniikkitunnelmaa. Olisiko finanssimaailma oivaltanut, että kiristyslinja ei saanutkaan euromaita avaamaan kukkaroittensa nyörejä ja näin pelastamaan kriisimaille lainanneiden rahoittajien pääomia?

Joka tapauksessa paniikkilinja ja siihen liittyvä kriisimaiden lisätuen tarve alkoivat aiheuttaa maksajamaiden kansalaisten vastareaktioita. Vaikka EU:n ja euromaiden johtavat poliitikot olisivatkin taipuvaisia jatkamaan entistä tukipakettilinjaa, heidän äänestäjänsä eivät. Samoin Euroopan keskuspankin johto näyttää olevan monia poliitikkoja pidättyvämpi avaamaan rahahanoja.

Ehkä markkinavoimien edustajat havaitsivat, että paniikkinappulan jatkuva painaminen ei tuonutkaan toivottua rahatulvaa kriisimaihin, vaan eurovene alkoi keinua uhkaavasti. Todelliseen kriisiin ajautuminen esimerkiksi jonkin kriisimaan poistuessa euroalueesta, johtaisi hallitsemattomaan tilanteeseen. Silloin finanssimaailman pääomat olisivat todella vaarassa.

Kuten eräiden poliitikkojemme ja EU-virkamiesten lausuntojen ylilyönnit ovat osoittaneet, euroalueen poliittinen järjestelmä pyrkii nyt epätoivoisesti pitämään yllä euro-optimismia. Toivottavasti markkinavoimat ovat yhtyneet hiljaisesti tähän kampanjaan, eikä kysymyksessä ole vain lomakauden aiheuttama tyven ennen syysmyrskyn puhkeamista.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20120831 (20120831) o Kotisivu o Webmaster