Uusi Suomi, Puheenvuoro

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Ei Impivaara taida hullumpi vaihtoehto olla

Pekka Pihlanto

Uusi Suomi 5.9.2012 14:45 Pekka Pihlanto Raha

Alexander Stubb on kysellyt europolitiikassa kanssaan eri mieltä olevilta, haluavatko nämä palata Impivaaraan. Impivaara on melko epäonnistunut metafora kuvaamaan eurokriittistä politiikkaa, ja se kääntyy helposti käyttäjäänsä vastaan.

Heti voidaan kysyä, ovatko Ruotsi ja Englanti impivaaralaisia. Jos ovat, niin talouden impivaaralaisuus ei olekaan ollut huono valinta. Impivaaraan muuttaneet Jukolan veljekset luottivat itseensä ja loivat kukoistavan talouden takaiskuista (saunan palaminen ja härkien maksaminen) huolimatta. Haluaako Stubb ja kumppanit meidät suureen yhteisöön epäitsenäisenä jäsenenä, jonka keskeinen ”etuoikeus” on maksaa muiden velkoja?

Jos halutaan valita vertauskuvat kansalliskirjallisuutemme sijasta maamme historiasta, talouden impivaaralaisuuden vastakohtana voisi pitää Ruotsin ja Venäjän vallan aikoja. Ainakin liittovaltiovaihtoehto on aika lähellä näitä historiallisia vastineitaan. Vaikka Euroopan liittovaltiossa Suomella olisi muodollisesti tasa-arvoinen asema muiden osavaltioiden kanssa, pienen maan osana olisi alistua isompien päätöksiin, ja maksumiehen rooli – toisin kuin ”Impivaarassa”.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 

Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20120905 (20120821) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster