Turun Sanomat 11.11.2012

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Elä tänään, maksa huomenna

Moni lienee nähnyt mainoksen, joka kehottaa elämään tänään ja maksamaan huomenna. Se houkuttelee suorittamaan pienen arkifilosofisen pohdiskelun. Voidaanko ohjetta pitää suositeltavana vai jopa haitallisena? Jos puhutaan rahankäytöstä, kysymyshän on velan ottamisesta ja sen käyttämisestä ”elämiseen” nyt heti.

Kun elämisellä tarkoitetaan vaikkapa asunnon tai muun kestohyödykkeen hankkimista, on luonnollista rahoittaa se lainalla. Edellyttäen, että hinta on kohtuullinen suhteessa velanottajan tuloihin ja maksukykyyn.

Entisaikaan oli tavallista, että asunnonhankkijan piti säästää ostohinnasta suurin osa, ja vasta loput saattoi saada lainana. Nyt otetaan jopa asunnon koko hinta lainaksi, mikä merkitsee ehkä suurtakin riskinottoa. Se voi johtaa pahimmillaan ”kreikkalaiseen” talouskierteeseen. Niinpä on esitetty, että jatkossa asunnonostajan olisi rahoitettava itse kaksikymmentä prosenttia ja loput saisi lainana.

Jos "eläminen tänään" tarkoittaa jokapäiväistä kulutusta, esimerkiksi satunnaista lomamatkaa tai turhaa kerskakulutusta, ollaan niin ikään vaaravyöhykkeessä, mikäli lainaajan tulotaso ei takaa lainan kivutonta takaisinmaksua. Pahin versio ”elä tänään, maksa huomenna” -filosofiasta lienee pikavippi, jonka huonossa taloudellisessa jamassa oleva ottaa kännykällään baaritiskin ääressä.

Laajemmin tulkiten otsikon ohje voisi houkutella kieltäytymään uhrauksista, esimerkiksi opiskelusta, ja sen sijaan elämään täysillä tarinan heinäsirkan – eikä ahkeran muurahaisen – tapaan. Maksu tulee sitten katumuksen myötä täysimääräisenä myöhemmin.

Entisajan versio otsikon ohjeesta olisi tylysti ”maksa tänään, elä huomenna”. Se saattaa olla nykypäivänä liian tiukkapipoinen. Nykyisin yleinen elämänasenne torjuu liialliset kieltäytymiset, ja kannattaa elämästä nauttimista tässä ja nyt. Tämä on aivan oikein, kunhan osaa mitoittaa elämisensä kohtuuden rajoihin, eikä elä ”kuin viimeistä päivää”.

Joskus vain tuntuu siltä, että lähes kaikki mukavat asiat elämässä johtavat siihen, että maksu niistä lankeaa myöhemmin muodossa tai toisessa.

Pekka Pihlanto professori emeritus

Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20121111 (20121111) o Kotisivu o Webmaster