Vakka-Suomen Sanomat 22.11.2012

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Suomalaisilta päättäjiltä puuttuu kriisitietoisuus

Hallitus ja virkamiehet ovat levitelleet käsiään Talvivaaran katastrofin edessä. Ympäristöministeri ei ole löytänyt itselleen valtuuksia, ja ELY-keskus on seurannut maamme ilmeisesti kaikkien aikojen pahimman ympäristökatastrofin etenemistä kutakuinkin toimettomana.

Mistä johtuu tällainen passiivisuus kriisin edessä? Eräs syy saattaisi olla maamme hallintokulttuurille ominainen piirre, jota voisi kutsua ”hyvä hanke, antaa mennä vaan” -mentaliteetiksi. Kun jokin idea tai hanke on lyönyt läpi ja hyväksytty, mikään mahti ei sitä enää pysäytä, eikä rajoita, vaikka huolestuttavaa informaatiota kriisin puhkeamisesta alkaisi tulla näkyviin.

Talvivaara ja kaivosteollisuus yleensäkin ovat olleet nykyisen ja monen aikaisemman hallituksen erityissuojeluksessa, ja siksi niissä ei ole saanut nähdä mitään kielteistä. Vaikka huolestuttavia seikkoja on alkanut tihkua esiin, niistä ei ole saanut puhua, tai ainakaan niiden perusteella ei ole ollut lupa suorittaa hankkeen uudelleen arviointia.

Periaatteessa samanlainen hanke on EU ja erityisesti rahaliitto. Kun euroon on menty tekemään päätöksiä kaikkiin pöytiin, hankkeessa ilmenneistä selvistä ongelmista huolimatta hallituksen ja euroeliitin on hyvin vaikea nähdä siinä mitään puutteita. Pienetkin korjausliikkeet (vakuusvaatimus ja vastuiden rajoittamisyritykset) koetaan sopimattomaksi veneen keikutteluksi. Kreikkaan ja mahdollisiin uusiin kriisimaihin ollaan valmiita panostamaan edelleen, käyttäen väärin positiivista sanaa ”talkoot”. Ainakaan julkisesti ei puhuta siitä, miten kauan rahkeemme tätä menoa kestävät.

Päättäjien tulisi seurata myös suosikkiprojektiensa kehittymistä ja tehdä ajoissa tarvittavat korjausliikkeet kun niihin on aihetta. On myös voitava lyödä jarrut pohjaan, jos ollaan lähestymässä katastrofia. Sellaisen ainekset ovat olemassa sekä Talvivaarassa että velkakriisin pelastushankkeessa. Viimeksi mainitusta saattaa kehkeytyä kaikkien aikojen taloudellinen ympäristökatastrofi.

Pekka Pihlanto

Turku/Velkua

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20121122 (20121122) o Kotisivu o Webmaster