Helsingin Sanomat 16.1.2013

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Puolustusyhteistyö on lähinnä utopiaa

Ruotsalaisten ministerien kannanotto Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön tiivistämisestä ja puolustusresurssien yhteisomistuksesta sekä jakamisesta on herättänyt meillä laajan keskustelun. Periaatteessa Suomen on hyvä turvautua kaikkiin mahdollisiin yhteistyökumppaneihin, varsinkin kun EU:n yhteinen puolustus näyttää olevan vain paperilla. Yksin jääminen olisi maamme puolustukselle kohtalokasta.

Ruotsin ehdotus puolustusresurssien yhteisomistuksesta lienee kuitenkin yhtä epärealistinen ajatus kuin maatilojen yhteiset leikkuupuimurit. Silloin kun yhteisiä välineitä tarvittaisiin, molemmilla omistajilla olisi tarve käyttää niitä.

Vaikuttaakin siltä, että Ruotsi haluaisi avauksellaan edistää oman aseteollisuutensa markkinointia. Varsinkin jos surullisenkuuluisat Jas-hävittäjät ovat vielä myyntilistalla, ministereillä saattaa olla ketunhäntä kainalossaan. Ruotsin hävittäjäkoneet eivät ole tavaraa, jota ostajat kilvan tavoittelevat.

Yleisesti ottaen ei tunnu uskottavalta, että Ruotsi haluaisi todellisuudessa sitoutua puolustuksessaan millään tavalla itänaapuriinsa, jolla on oma hankala itänaapurinsa. Järkevin strategia Ruotsille lienee edelleen pysytellä Suomen selän takana piilossa ja toivoa parasta, jos konflikti Suomen ja Venäjän välillä sattuisi joskus puhkeamaan.

Oma ongelmallinen lukunsa yhteistyökuvioita arvioitaessa ovat Venäjän mahdolliset reaktiot, joita meillä on totuttu seuraamaan korvat herkkinä. Jos Suomi ja Ruotsi pääsisivät edes jonkinlaiseen todelliseen puolustusyhteistyöhön, Venäjä tietenkin katsoisi sen lisäävän uhkaa rajoillaan.

Näin Venäjä todennäköisesti ilmoittaa tulkitsevansa jokaisen puhtaasti puolustuksellisenkin kohennuksen Suomen turvallisuudessa, vaikka todellisuudessa se vain haluaa säilyttää itsellään option puuttua tarpeen tullen sotilaallisesti naapurinsa asioihin. Jokainen maamme puolustukseen liittyvä parannus lisäisi tällaisen puuttumisen hintaa, ja siksi se pyrittäisiin torjumaan.

Pekka Pihlanto
professori emeritus

Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20130116 (20130116) o Kotisivu o Webmaster