14.3.2013 12:30 Pekka Pihlanto Kotimaa 3 kommenttia ilmoita asiaton viesti

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Filosofi Pekka Himasen radikaali resepti

Pekka Pihlanto

Filosofi Pekka Himasen saama 700 000 euron palkkio työstään, jonka ensimmäinen osa on nimeltään Sininen kirja, on herättänyt vilkasta keskustelua. Erityisesti on arvosteltu sitä, että pääministeri ryhtyi tukemaan hanketta arvovallallaan, ja sai Suomen Akatemian ja muita tiederahastoja mukaan. Nyt tutkitaan sitä, olisiko hanke pitänyt kilpailuttaa.

Vaikeampaa on arvioida, mitä, mitä tuolla summalla (toistaiseksi) saatiin. Keskeinen idea kirjassa on, että meidän kaikkien pitäisi käyttäytyä arvokkaasti toisiamme kohtaan. Silloin kestävä talous, kestävä ekologisuus ja kestävä hyvinvointi sekä arvokas elämä leimaavat yhteiskuntaamme.

Alaviitteessä Himanen mainitsee usean uskontokunnan ilmaiseman arvokkuutta vastaavan periaatteen, jonka kristillinen versio on: ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää se heille". Samaa on sanottu pienin variaatioin monissa muissa uskonnoissa. Ajatus on siis testattu monella taholla ja pitkän ajan kuluessa.

Kirkot ovat opettaneet tätä perusperiaatetta ikiajat – tosin kai yhdistämättä sitä talouteen ja muuhun konkreettiseen yhteiskunnalliseen elämään. Tämä on kieltämättä hyvä ohje vielä tänäkin päivänä, mutta miten se toteutetaan käytännössä, siinäpä pulma.

Uusliberalistiseen itsekkyyden sävyttämään elämänmenoomme pitäisi tulla radikaali muutos, jos Himasen (ja uskontojen) tarjoama ohje otettaisiin tosissaan – ja kyettäisiin toteuttamaan. Lieneekö pääministeri tiennyt hankkeen rahoitusta ajaessaan, miten radikaali hänen suojattinsa kirja tulisi olemaan?

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20130314 (20130314) o Kotisivu o Webmaster