Turun Sanomat, Lukijan kolumni 15.3.2013

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Onko tukipaketeille vaihtoehtoa?

Suomi hyväksyy Kyproksen tukipaketin riippumatta siitä, paljastuuko maan pankeissa rahanpesua. Harva asiantuntija uskoo, että Kypros jää viimeiseksi tuen saajaksi.

Euromyönteiset selittävät, että EU on pakkotilanteessa. Ilman Kyproksen tukipakettia alkaisi rahoitusmarkkinoilla dominoefekti, joka saattaisi euroalueen jopa vaakalaudalle. Päättäjät ovat kuin räjähdysaineliiveihin puetut panttivangit, jotka eivät uskalla liikahtaakaan kuin sieppaajien – tässä markkinavoimien odotusten mukaan.

Onko pakkotilanneskenaario uskottava? Kypros on pieni kansantalous, joten sen luulisi kelpaavan varoittavaksi esimerkiksi holtittomille taloudenpitäjille ilman katastrofivaaraa. Markkinavoimat kyllä aluksi hermostuisivat, jos Kypros – ja venäläinen raha – jätettäisiin omilleen, mutta voisi ryhtiliikkeellä olla tervehdyttäväkin vaikutuksensa. Tuhlaajapoliitikot joutuisivat muissakin maissa miettimään omaa vastuutaan. Saattaisivatpa venäläisetkin herätä pelastamaan rahojaan.

Vaihtoehtoja tunnustamattoman tukipolitiikan takana voi olla myös pyrkimys yhteisvastuulliseen liittovaltioon. Politiikan konkari ja pankkimies Seppo Lindblom torjuu tuoreessa kirjassaan liittovaltion koska se olisi uhka maamme riippumattomuudelle. Nykyisin meillä olisi vielä periaatteessa mahdollisuus kieltäytyä tukipaketeista ja rahan syytämisestä tukirahastoihin, mutta liittovaltiossa ei enää kysyttäisi. Sen päätöksentekoelimissä äänemme hukkuisi isompien kuoroon.

Tosin jo nyt näyttää siltä, että käytännössä meillä ei ole enää mahdollisuutta kieltäytyä hyväksymästä uusia tukiratkaisuja. Vakuusvaatimuksillaan maan etua tavoitellut Jutta Urpilainen ja muut ministerimme on kuin aivopesty yhden vaihtoehdon linjalle. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä tässä on taustalla – tietämätöntä hyväuskoisuutta, isompien EU-maiden pelkoa vai jopa henkilökohtaisen edun tavoittelua?

Taloudellinen järki kuitenkin kertoo monille, että eräiden euromaiden itsekkyydestä kumpuava tuentarve tulee nykypolitiikalla jatkumaan. Tien päässä häämöttää pahimmassa tapauksessa tilanne, jossa myös asiansa hoitaneiden rahat ja luotto ovat lopussa. Onko silloin, todellisen kriisin oloissa muka parempi tilanne kuin nyt sanoa "meille riitti"?

Silloin saattaa olla ainoa vaihtoehto panna vähät hynttyyt yhteen ja perustaa konkurssipesä nimeltä Euroopan liittovaltio. Siinä meidän asioistamme ei enää päättäisi edes periaatteessa valtioneuvosto, vaan Euroopan neuvostovaltio.

Pekka Pihlanto
professori emeritus

Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20130316 (20130316) o Kotisivu o Webmaster