Uusi Suomi, 27.4.2013 13:41 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Kenen asialla turkistarhauksen vastustajat ovat?

Pekka Pihlanto

Turkistarhauksen vastustajat katsovat olevansa eläinten oikeuksien puolustajia, mutta kenenkähän asialla he todellisuudessa ovat – vai ovatko kenenkään? Pyrkiväkö he vain toteuttamaan omia haaveitaan? Ketuilta ei päästä kysymään, haluavatko ne elää tarhassa vai olisiko ollut parempi, että ne olisivat jääneet kokonaan syntymättä.

Vaistoaan toteuttava elollinen olento – niin ihminen kuin eläinkin – pyrkii säilyttämään henkensä. Tämä nähtiin keskitysleireissä, joissa elämän olosuhteet olivat paljon kurjemmat kuin ketuilla tarhoissa. Jotkut tekivät kyllä leireissä itsemurhan, mutta eivät läheskään kaikki. Niin kauan kuin on elämää, on myös toivoa.

Ketun elämä tarhassa ei ole välttämättä kurjuuden läpitunkemaa – sikäli kuin ihminen pystyy sitä arvioimaan. Kettu saa ruuan, lämmön, levon ja tietynlaisen turvallisuuden, jotka luonnossa elävälle eläimelle eivät ole suinkaan itsestään selviä. Villieläimen elämä luonnonmukaisessa ympäristössään on jatkuvaa taistelua olemassaolosta ja elämästä. Ja vaikka se olisi "parempaa" elämää kuin vankeudessa, on muistettava, että tarhaketulla ei ole muuta vaihtoehtoa, eikä se edes paremmasta tiedä. Sitä ei voida päästää luontoon. Jos joku vastuuton sen tekee, hän saa huomata, että ei tarhakettu siellä kauan elä.

On aivan oikein pitää melua tarhakettujen kasvatusolosuhteista. Ne on saatava niin suotuisiksi ja eläinystävällisiksi kuin mahdollista. Se on varmasti tarhaajienkin etu. Lakikin kieltää eläinrääkkäyksen ja eläinten huonon kohtelun.

Sen sijaan idealismissaan äärimmäiset tarhauksen vastustajat haluaisivat tappaa tarhaketut sukupuuttoon. Tuntuu jotenkin kummalliselta suojeluaatteelta.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20130427 (20130427) o Kotisivu o Webmaster