Helsingin Sanomat 17.5.2013

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Myös EU-kriittisyyttä tarvitaan

Moni on verrannut virallista suhtautumistamme EU:hun Neuvostoliiton aikoihin. Silloin naapurimaasta ei meillä saanut sanoa pahaa sanaa, ja toisinajattelijat leimattiin neuvostovastaisiksi. Tämä oli todella kohtalokas leima varsinkin poliitikon ja virkamiehen uran kannalta. Nykyisin EU:ta arvostelevat leimataan samassa hengessä EU-kriittisiksi ja pahimmillaan populisteiksi tai pölhöpopulisteiksi.

On inhimillistä, että kun yksilö vakuuttuu jonkin idean tai ideologian ylivoimaisuudesta, hän ei siedä sitä koskevia kielteisiä näkökohtia – ei aina edes tosiasioita. Silloin tunne alkaa korvata järjenkäyttöä, ja samalla ideologiaa koskevien huonojen päätösten todennäköisyys kasvaa.

Silmien ja korvien – tai suiden – sulkeminen EU:n ja euron ongelmilta voi johtaa siihen, että tarpeellisiin korjaaviin toimenpiteisiin ei ryhdytä ajoissa. Hyvissä ajoin suoritettavien korjausten teho on yleensä parempi ja ne tulevat halvemmiksi, kuin myöhemmin, ehkä paniikissa toteutettavien. Jos ongelma yllättää vasta viime hetkellä, korjausliikkeet saattavat tulla jopa liian myöhään.

Juuri siksi tarvitaan rakentavaa EU-kritiikkiä – ei lisää hymistelyä siitä, miten erinomaisesti asiat loppujen lopuksi ovat. Onhan ilmeistä, että hyödyistään huolimatta EU ja euro eivät ole lopullisesti valmiita. Jos kritiikitön ylistäminen ja arvostelun tukahduttaminen luovat EU:sta ihannekuvan, joka on liian kaukana kansalaisten arkikokemuksesta, seurauksena on lisääntyvää uskon puutetta ja asenteellista EU-vastaisuutta.

EU-kriittisten leimaaminen oikopäätä ei siten ole viisasta politiikkaa yhteisön ja euron kehittämisen kannalta. Yliampuva ja perustelematon mustamaalaus on luonnollisesti syytä oikaista, mutta ainoastaan asiaperustein.

Pekka Pihlanto
professori emeritus

Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20130517 (20130517) o Kotisivu o Webmaster