Turun Sanomat, Lukijan kolumni 3.6.2013

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Viestintäkulttuurin vinoumia

Tietotekniikka vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen. Viimeaikaiset uutiset ovat vahvistaneet käsitystä, että kännykät ja Internet ovat synnyttäneet kyseenalaisia käyttäytymistapoja. Kouluissa on jopa takavarikoitu – kuuleman mukaan lainvastaisesti – koululaisten älypuhelimia koulupäivän ajaksi, koska niitä selaillaan tunneilla ja käytetään kiusaamisessa. Lehtihaastattelussa eräs oppilas kertoi, että tunneilla on tylsää ilman älypuhelinta.

Tuntuu oudolta, että puhelinten viihdekäyttöön oppitunnilla ei voida puuttua ilman lainmuutosta. Entisaikoina opettaja kehotti laittamaan esillä olleet viihdekirjat ja -lehdet laukkuihin tai ne kerättiin pois, ellei puhe auttanut. Nyt kun oman ja muiden oppimisen häirintä tapahtuu hintavalla puhelimella, sen hallussapidosta on tehty suorastaan ihmisoikeuskysymys.

Kiusaamista on ollut ennen kännyköitäkin, mutta kännykät lienevät madaltaneet kiusaamiskynnystä. Kiusaaminen on siirtynyt henkiselle, sekä samalla satunnaista huutelua vakavammalle tasolle.

Myös netin keskustelufoorumeilla loukkaava viestintä on yleistä. Varsinkin nimimerkillä tapahtuvan herjaamisen kynnys on matala. Lankapuhelimen valtakaudellakin tunnettiin nimettömät häirintäsoitot, mutta uusi tekniikka on helppokäyttöisenä ja aina käsillä olevana lisännyt häirintää.

Kännyköiden myötä hyvien tapojen puute on saanut uusia ilmenemismuotoja. Henkilö saattaa käsitellä vaikkapa julkisessa kulkuneuvossa muita häiritsevällä tavalla yksityisasioitaan. Ei kaihdeta edes piinallisen yksityiskohtaisia kuvauksia edellisen illan riennoista.

En tarkoita, että koululaisilta pitäisi kieltää matkapuhelimien tuonti kouluun, tai että niitä kerättäisiin summittaisesti pois oppilailta. Yksittäistapauksessa opettaja voisi takavarikoida kännykän tilapäisesti. Ei olisi myöskään mielekästä kieltää matkapuhelimien käyttöä junissa ja busseissa.

Viestintäkulttuurin vinoutumia voitaisiin ehkä oikaista tehokkaan valistuksen ja suostuttelun avulla. Pyydetäänhän teatteri- ja konserttitilaisuuksien alussa ystävällisesti sulkemaan matkapuhelimet, eikä kukaan liene pitänyt tätä oikeudenloukkauksena. Luulisi tämän tehoavan valtaosaan koululaisistakin.

Pekka Pihlanto
professori emeritus

Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20130607 (20130607) o Kotisivu o Webmaster