Uusi Suomi, 28.6.2013 18:21 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Stora Ensossa pantiin mutkat suoriksi

Pekka Pihlanto

TV1:n esittämä SVT1:n dokumentti "Stora Enson tuplakirjanpito?" on korutonta kertomaa suuryhtiön häikäilemättömästä kirjanpidon manipuloinnista. Yhtiö osti Yhdysvalloista Consolidated Papers -nimisen yhtiön yli neljällä miljardilla eurolla, joka oli tuplasti seuraavan tarjouksen suuruinen. Investointi osoittautui karkeaksi virheeksi. On ensinnäkin käsittämätöntä, että yhtiön johto joutui ostohuuman valtaan, eikä tutkinut kunnolla etukäteen ostokohdettaan, josta maksoi reippaasti ylihintaa. Vasta kaupan jälkeen käytiin katsomassa, mitä oli saatu: vanhentunutta teknologiaa, heikentyvä kysyntätilanne ja hankala ammattiyhdistysympäristö.

Virheitä sattuu, mutta tässä tehtiin oikea emämunaus, eikä tämä ole jälkiviisautta. Tehtaan ja markkinoiden kurja tila olisi ollut mahdollista todeta etukäteen. Asia käy ilmi televisio-ohjelmasta. Lisäksi piti olla tiedossa, että Suomen ja Yhdysvaltojen yrityskulttuurit eroavat toisistaan kuin yö ja päivä, ja aiheuttavat siten väistämättä ongelmia tällaisissa tapauksissa.

Toiseksi virhettä ryhdyttiin piilottelemaan kirjanpidossa – siitä termi "tuplakirjanpito". Julkaistu virallinen tilinpäätös ei vastannut tämän yrityskaupan osalta tosiasioita. Kun tappiot olisi pitänyt kirjata lakien ja kirjanpidon periaatteiden mukaan kuluiksi eli vähentää voitosta, näin ei tehty. Syykin oli ilmeinen. Jos ei ole syntynyt voittoa, ei voida jakaa osinkoakaan. Ja jos ei jaeta osinkoa, yhtiön osakkeiden pörssikurssi alenee. Pörssikurssia taas pidetään osoituksena johdon kyvyistä. Nyt siis piti johdon lukukausitodistusta parannella.

Asiaan voi liittyä myös se, että johdolle maksetaan yleisesti bonuksia yrityksen voiton ja pörssikurssin perusteella. Ohjelmassa ei mainita, saiko johto väärän tulosnumeron perusteella aiheettomia palkkioita, mutta se käy ilmi, että osinkoja maksettiin suuria summia useina vuosina aivan perusteettomasti. Kun voittoa ei syntynyt, ei olisi voitu todellisuudessa maksaa osinkoja, mutta nyt maksettiin.

Johto jakoi yrityksen varallisuutta aiheettomasti osakkaille ja todennäköisesti myös verottajalle, sekä heikensi siten yhtiön tulevaisuuden mahdollisuuksia. Osakkaat saivat osinkoina lyhyen aikavälin hyödyn, mutta kärsivät pitkään päällä – Suomen valtio muiden osakkaiden ohella. Samalla höynäytettiin myös rahoitusmarkkinoita, ja saatiin virheellisin tilinpäätöksin mahdollisesti houkuteltua yhtiöön uusia omistajia.

On hämmästyttävää ja huolestuttavaa, että tällainen markkinatalouden pelinsääntöjen karkea rikkominen on Suomessa herättänyt vain vähän huomiota. Tapauksen ei pitäisi olla teknisesti niin vaikea, ettei maallikko helposti tajuaisi, missä ja miten sääntöjä rikottiin. Ruotsissa näyttää tämän esimerkin valossa yleinen moraalinen taso olevan korkeammalla kuin meillä. Siellä ei näköjään kuvia kumarrella, sillä legendaarinen taloussuku Wallenbergit sai ohjelmassa kuulla kunniansa yhden Wallenbergin osallistuttua yhtiön hallituksen jäsenenä tähän kaikkien aikojen taloussotkuun.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20130628 (20130628) o Kotisivu o Webmaster