Turun Sanomat, Lukijan kolumni 29.6.2013

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Poliittista naivismia ilmassa

Eräs laskentatoimen professori totesi aikoinaan, että länsinaapurimme tutkimuksia leimasi ruotsalainen kuninkaallinen helmasynti eli naivismi. Tämä lausuma tulee väkisinkin mieleen kun kuuntelee johtavien poliitikkojemme puheita. Naiivihan tarkoittaa hyväuskoista, viatonta, typerää ja lapsekasta.

Naiivi käsitys ilmenee hyvin EU:ta ja euroa koskevissa puheenvuoroissa. Jokaisen tukipaketin jälkeen sanotaan velkakriisin olevan hallinnassa. Yleensäkin EU leimataan erinomaiseksi ja ”euro pysyväksi”. Mitään poikkipuolista ei sanota EU:sta, vaan ongelmat, joita todellisuudessa kyllä riittää, lakaistaan ylistelyn taakse ja puhutaan reiluudesta. Kuitenkin kriisimaat ovat edelleen vakavasti ylivelkaisia, ja sitkeä taantuma sekä työttömyys vaivaavat euroaluetta.

Kun uusi yliopistolaki tuli voimaan vajaat kolme vuotta sitten, Jyrki Katainen ja eräät muutkin leimasivat uudistuksen ”fantastiseksi”. Tosiasiat ovat tämänkin esimerkin osalta näyttäneet aivan päinvastaista. Tutkimus ja opetus kärsivät suurista sopeutumisongelmista, mutta byrokratia voi hyvin. Kolmas esimerkki on sote-uudistus, jota on ehditty jo ylistää maasta taivaisiin. Todellisuus on alkanut osoittaa, että hankkeesta tulee pannukakku, joka uhkaa polttaa leipureiden näpit.

Yltiöpositiivinen tiedotuspolitiikka on harjoittajalleen haitallista. Kun kansalaiset huomaavat, että kehutut hankkeet ovat kaukana fantastisesta, heidän vastareaktionsa voivat olla rajuja. Samalla poliitikkojen uskottavuus vähenee entisestään, ja heidän perusteltujakin puheitaan aletaan epäillä.

Lähihistoriasta on helppo löytää valtiollisia päättäjiä, joiden toimintaa leimasi naiiviuden sijasta realismi. J.K. Paasikivi suhtautui pelkäämäänsä itänaapuriin realistisesti. Urho Kekkosen ulkopolitiikkaa oli suorastaan inhorealistista.

Pääministeri Mauno Koivisto herätti huomiota perustellulla pessimismillään, hänen ottaessaan kantaa maan horjuvaan talouteen. Jokaisen synkän fundeerauksen jälkeen hänen kannatuslukunsa nousivat kohisten, ja lopulta hän löysi itsensä presidentinlinnasta. Ketään näistä presidenteistä ei voi todellakaan moittia naivismista. Myös istuva presidentti läpäisee testin.

Eikö kokeneista valtiomiehistä olisi esikuviksi nykyisille broileripoliitikoille? Vaikka poliitikko pitäisikin ajamaansa asiaa parhaana mahdollisena, hänen kannattaisi ottaa varovainen kanta innostuksensa kohteeseen. Selvät epäkohdat on viisasta tunnustaa ja pyrkiä korjaamaan – jos mahdollista. Fantastisiksi hoettuja asioita ei ymmärretä korjailla, ja lopulta ongelmat räjähtävät silmille.

Pekka Pihlanto
professori emeritus

Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20130629 (20130629) o Kotisivu o Webmaster