Uusi Suomi 13.7.2013 10:06 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Kohu Päivi Räsäsen puheista

Pekka Pihlanto

Kohu ministeri Päivi Räsäsen puheista on vellonut monta päivää. Tietenkin ministerin pitäisi olla varovainen puheissaan. Tosiasia kuitenkin on, että kautta aikojen ihmiset ovat toimineet omatuntonsa mukaan, kun he ovat kokeneet lain epäoikeudenmukaiseksi. Esimerkkejä ei tarvitse hakea natsi-Saksasta tai muista diktatuureista.

Meillä eräät papit ovat piiloitelleet lainvoimaisen palautuspäätöksen saaneita pakolaisia. Onhan tämä väärin, mutta näissä tapauksissa ei nostettu julkisuudessa vastaavaa kohua.

Toinen esimerkki on Snowdenin tapaus. Hänen toimintansa on Yhdysvaltain lain vastaista, mutta silti monet ovat meilläkin julkisesti hyväksyneet tietovuodot ja antaisivat vuotajalle turvapaikan.

Meidän on tietenkin noudatettava maamme lakeja (ja ulkomailla ollessamme paikallisia lakeja), mutta kaikki on suhteellista. Joskus voi tulla eteen tilanteita, joissa omatunto - perustuipa se sitten Raamattuun tai yleisiin moraalisääntöihin - neuvoo olemaan noudattamatta lakia.

Älkäämme siis tehkö kärpäsestä härkästä, vaikka poliittinen nokittelu ja median sensaationtavoittelu sellaista niin mieluusti suosiikin.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20130713 (20130713) o Kotisivu o Webmaster